Само в 7DniSofia.bg

Лоши новини! Оставаме на студено: Няма дългосрочен договор за газ, Чирен кънти на кухо

булгаргаз

На фона на политическата криза – все още няма подписан дългосрочен договор за доставка на втечнен газ от Съединените щати, потвърдиха за Bulgaria ON AIR от „Булгаргаз“. Очаква се това да стане в следващите от 3 до 6 месеца.

Липсата на дългосрочен договор за доставка на природен газ поставя под въпрос обезпечаването на новия отоплителния сезон.

„Винаги има риск, когато има доза несигурност. В тази връзка всяко отсъствие на подобни споразумения крие риск за изненади от днес за утре“, каза енергийният експерт Васко Начев.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви по-рано, че България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставка на природен газ, за да се гарантира стабилност на доставките и добри цени за българските потребители.

От „Булгаргаз“ потвърдиха, че се водят преговори, но дългосрочен договор все още не е подписан.

На този фон – четири работодателски организации написаха писмо до премиера Кирил Петков, в което питат осигурени ли са доставки на природен газ за юли и дългосрочно.

„Нашата информация е, че газът, който е договорен, ще стигне до края на юни. Не знаем какво ще стане след като изтече месецът, а вече е 13-о число“, коментира Ивайлов Найденов от БФИЕК.

В началото на май при посещение във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков договори две извънредни доставки на втечнен природен газ към България.

„Двата танкера са разтоварени на терминал в Турция. Първият танкер вече е влязъл в газопреносната ни система“, допълни Начев.

Освен че все още няма подписан дългосрочен договор за доставка на природен газ, проблем има и с газохранилището в Чирен. В момента то е пълно само на 23%, обяви още председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

„С около 15% трябва да се пълни „Чирен“ оттук нататък, без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври“, каза още той.

Освен това американският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп от руския. Крайната цена на втечнения природен газ от САЩ за юни за доставка до българска граница е 87,482 долара/Mwh или 82,69 евро/Mwh, съобщава “Труд”, позовавайки се на високопоставени източници от Министерството на енергетиката.

Същевременно цената на газа по договора с “Газпром експорт” за юни трябваше да бъде 74,16 евро/Mwh. Оказва се, че полученият втечнен природен газ от САЩ е с 8,53 евро/Mwh, или с 11,50% по-скъп от газа на “Газпром експорт”, който правителството на Кирил Петков отказа да плати по предложения от руснаците начин.

Първият танкер с втечнен природен газ от САЩ стигна до България през Турция. Договореният газ от САЩ “Булгаргаз” продава на турската компания “Боташ”. След това синьото гориво се разтоварва на терминал за втечнен природен газ в Турция, след което “Боташ” отново продава газа на “Булгаргаз” с доставка на газовата връзка Странджа/ Малкочлар. Причината за това е, че нямаме споразумение с Турция за транзит на газ през тяхна територия.

Цената на газа в България, образувана с доставката на втечнен природен газ от САЩ, която беше одобрена от КЕВР за юни, е 141,36 лв./Мвч. За сравнение, ако получавахме газ по договора с “Газпром експорт”, цената за българските потребители щеше да бъде 127,71 лв./Мвч. Правителството обиколи целия свят, моли се на всички търговци и накрая докараха газ само с 11,50% по-скъп от сигурния газ по договора с “Газпром”.

Веднага след като стана ясно, че правителството е отказало да плати за руския газ по поискания от “Газпром” начин, работодателските организации в страната поискаха компенсации за това, че ще се наложи да плащат по-скъп газ. Те поискаха компенсации, които да покрият по-високата цена на газа, в резултат на отказаните количества от “Газпром”. Такива компенсации обаче няма.