Жители на столичния квартал Бенковски пропищяха! Алармират за жестоко убийство!

гнездо

Сигнал за убити щъркели в столичния квартал „Бенковски“. Според подателя Емил Александров стойката за гнездото е отрязана в основата си и е наклонена от човек, за да паднат. Три малки щъркела са загинали, съобщава bTV.

Най-вероятната причина за падането на гнездото е бурята и лошите метеорологични условия.

Ден след инцидента жителите на квартал „Бенковски“, известен като квартала на щъркелите, недоумяват как се е случило нещастието.

„Сутринта видях тази жица, явно от бурята, имахме наводнение тука. Много лошо беше, от 6-7 години не се е случвало. Гнездото е населено от пролетта, но миналата и по-миналата година не беше населено. Напоследък се връщат по 2-3 двойки, много малко се връщат. Преди всяко гнездо беше пълно“, заяви Татяна Стоянова.

В отговор до bTV от “Електрохолд България“ уточняват, че на 12 юни при тях е постъпил сигнал за паднало гнездо. Взети са незабавни мерки, извършен е монтаж на нова платформа и вдигане на част от гнездото.

“ЕРМ Запад“ не е осъществявала никакви ремонтни или други дейности по мрежата в района. Най-вероятната причина за падането на гнездото са влошените метеорологични условия. Ние сме дългогодишен партньор на Българското дружество за защита на птиците. До момента са монтирани 810 платформи за щъркелови гнезда в рамките на проекта „Живот за птиците“, заявяват от кампанията.

И допълват, че с цел да се намали рискът от сблъсък на птиците с електропроводите, върху мрежата се монтират предпазни и маркиращи елементи. За запазване на биологичното разнообразие компанията е обезопасила над 1 000 стълба.

От електроразпределителното дружество са сменили гнездото и двойката щъркели са се върнали в гнездото.

„Най-вероятно гнездото е паднало от бурята и дъжда, но за да се случи това е имало някакъв проблем с центрираното на гнездото, започнало е да се увеличава наклона и в един момент от тежестта се е сринало гнездото“, обясни Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците.

През 2019 г. в храма „Света Петка“ едно такова гнездо беше запазено. Отец Петър разказа, че щъркели се завръщат всяка година в храма.