Новата опасност! Здравните власти у нас извънредно за маймунската шарка: Има сериозен риск

Болница

Три ценни съвета, свързани с новата зараза – маймунската шарка, разпространиха здравните власти у нас. От Националния център по заразни и паразитни болести публикуваха на сайта си важните неща, които да знаем за вариолата.

Ето какво гласят те:

1. Как се предава маймунската вариола?

Инфекцията не се предава лесно от човек на човек. Заразяването се случва при близък контакт с инфекциозен материал от кожните лезии на инфектиран човек, както и чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при използване на общо спално бельо, дрехи и тоалетни принадлежности, където оцелява за дълго време. Моментната епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже (MSM), но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

2. Какви са рисковете от заболяването?

Повечето случаи на инфекцията при дадения епидемичен взрив в Европа протичат леко. В риск от тежко заболяване са малки деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти. Тъй като случаите са все още малко на брой, профилът на тежест на заболяването не може да бъде надеждно оценен.

3. Какво е приложението на ваксината за едра шарка?

Към момента в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу маймунската вариола. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията препоръчва биопродуктът да се използва като средство за пост-експозиционна профилактика. Експертите оценяват необходимостта от имунизация на медицинския персонал, ангажиран в грижата за заболелите от вируса.