Само в 7DniSofia.bg

Браншова камара „Пътища“: Спираме работа! Управляващите поеха ангажименти, а не плащат

протест

Пътните проекти и поддържането на републиканската пътна мрежа на територията на България са поставени пред реален риск от невъзможност за изпълнение и принудително спиране. Българска браншова камара „Пътища“ в продължение на една година алармира всички държавни институции за сериозността на проблемите в пътно-строителния сектор, но до адекватни решения не се стигна. Това пише в позиция на Камарата, разпратена до медиите.

При липсата на адекватни действия и решаване на проблемите в пътния сектор от страна на управляващите до 30 юни 2022 г., фирмите ще бъдат принудени да преустановят работа по всички проекти по вина на възложителя, се посочва в позицията на браншовата организация.

След редица преговори, протести и след решение на Народното събрание, държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ размрази плащания по 50 на сто от дължимите за последната година суми по договорите за текущ ремонт и поддържане.
Изпълнителите по тях подписаха допълнителни споразумения, с които възложителят се задължи да разплати и остатъка, след направена проверка на изпълненото и договорите от междуведомствена работна група, се напомня в позицията, където се изтъква, че проверката трябваше да приключи на 7 май 2022 г., но резултат от нея към днешна дата няма.

„Събитията от последните дни и действията на управляващите показват, че няма политическа воля за справяне с проблемите на нашия бранш. Няма яснота дали до 30 юни 2022 г. ще бъдат разплатени дължимите към бранша средства. Бездействието на държавните институции и властимащите ще доведе до стотици милиони загуби за държавата“, се казва още в позицията.

От Камарата напомнят, че след изтичането на поставените в споразуменията от ноември 2021 г. срокове, а именно 30 юни 2022 г., пътно-строителните фирми могат да потърсят по съдебен път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. Подобни действия ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на 150 млн. лв., изчисляват от Камарата.

Българската браншова камара „Пътища“ сигнализира и за сериозни рискове в изпълнението на редица други инфраструктурни проекти, изпълнявани с държавни и европейски средства. Забавените разплащания по проектите с държавно финансиране водят до невъзможност за изпълнението им в поставените от възложителя срокове. Неуредените въпроси, свързани с „ин хаус“ договорите, както и липсата на индексация по договорите с публични изпълнители, допълнително влошават обстановката.

Ситуацията за бранша се обостря допълнително с ежедневно растящата инфлация, поскъпването на строителните материали, кризата с енергоносителите, високите цени на горивата и ефектите от войната. Въпреки уверенията на правителството за налагане на индексации и апелирането „работата по всички задания да продължи“, реално не бяха предприети действия, а само обещания без покритие, заявяват от Камарата в позицията си.

Управителният съвет на ББК „Пътища“ неколкократно алармира за необходимостта от решения на всички поставени въпроси, се напомня още в позицията, където се отправя предупреждение, че все повече фирми сигнализират, че са декапитализирани, не могат да работят по договори на старите цени и са притиснати от срокове за изпълнение.