КОЛАПС! Масови фалити в строителния бранш: Няма пари за нас! Делят ни

пътни строители протест

Строителният бранш е пред колапс. Над 400 фирми от общо 6000 в строителството вече са в реален фалит. Очакваме това тримесечие броят им да се увеличи с поне още 500-600 засега.

Това коментира в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. С отказа на парламента да приеме промените в Закона за обществените поръчки, свързани с индексацията на договорите с публични възложители, проблемите на бранша ще се задълбочат, категоричен е Терзиев.

Той напомни за обещанията на управляващите, свързани с индексацията и разговорите по методиката как това да стане. До последния ден, включително и онзи ден, имахме разговори с министерствата на финансите и на регионалното развитие, в които получихме уверение, че индексацията ще мине, но за жалост това не се случи, коментира председателят на КСБ.

Лошото е, че в бъдещия бюджет не е предвидена нито една стотинка за въпросната индексация и се прави разделение между фирмите в бранша, допълни той. По разчети на Камарата около 600 милиона лева е необходимо да бъдат заложени в бюджета за 2022 г. за индексиране на договорите в строителството заради сериозното поскъпване на основните материали.

Ако това не се случи, в риск са поставени редица инфраструктурни проекти с държавно или общинско финансиране, както и такива по оперативните програми. Терзиев напомни, че механизъм за индексация има във всички европейски държави.

Тези дни браншовата организация ще обмисли бъдещите си действия, като се очаква да подкрепи обявените наскоро намерения на работодателските организации за протест в края на юни.

За да могат фирмите да продължат да работят, най-важното, което трябва да се направи от държавата, е да се разплати за свършеното преди две години от компаниите, да продължи работа по всички текущи строителни обекти – и пътни, и жп, и ВиК и др., саниране, каза Терзиев.

Индексацията е нужна, ще преговаряме, стига да има с кой и стига да има желание за разговор, допълни той.

Председателят на Камарата заяви, че е недопустимо да се слага етикет на целия бранш, че е крадлив, както това бе направено от управляващите. Като някой е крадлив, докажи го, както се казва в правото – до доказване на противното ти си невинен, допълни той.