Руди Гела пелтечи от яд на въпрос за ЦСКА: Идвал ми е Гришата два пъти на гости! Няма да го питам за оставката

7 Dni Sofia09.06.2022
радостин василев

„Това е въпрос на моя преценка“. Това заяви спортният министър Радостин Василев в кулоарите на парламента в отговор на въпрос защо още не си е депозирал оставката, така както го е направил Йордан Караджов.

Той заяви на журналистите, че ще подаде оставка като министър на спорта в петък сутрин (10 юни), но не защото има конкретни проблеми с правителството.

Новината, че четиримата министри на ИТН излизат от кабинета предизвика тревога в управляващите партии, но пък доведе до ликуване в спортните среди.

„Дойдох да видя моята група, която ме е излъчила като министър. Решението е взето. Четиримата министри на „Има такъв народ“ подават оставки заедно със заместниците си. Това не подлежи на никакъв коментар“, добави Василев.

На въпрос какви са конкретните причини той самият да напусне правителството, той беше лаконичен:

„Политическо решение на парламентарната ни група. Тук има дисциплина“.

Василев уточни, че по отношение на бюджета Министерството на младежта и спорта не е имало претенции.

„В парламентарната група сме взели решение какво ще се случва с нашите министри. Това е“, каза той.

На въпрос дали той работи добре с останалата част от коалицията и представителите на „Продължаваме Промяната“ Василев посочи:

„Аз работя добре с абсолютно всички, които спазват закона и морала. Оттам нататък сигурно нямам проблемите, които имат други министри, но моето министерство не е толкова обемно, страшно и тежко“, мисли си той, въпреки че за 6 месеца успя да влезе в сериозен конфликт с водещите спортни федерации, остави шампиони без заплати и дори заплаши футболните фенове, че може да спре първенствата и да извади отборите им от Европа, взимайки лиценза на БФС.

Попитан не съжалява ли, че си тръгва толкова бързо на фона на това, че е имал грандиозни планове той отговори следното:

Бих съжалявал само, ако този, който ме наследи не продължи политиката, която аз водих. А тя е много голяма битка срещу корупцията в спорта и съответно много сериозни планове за подобряване на инфраструктурата. Надявам се евентуален следващ министър да продължи по тази линия да води политика“.

На друг журналистически въпрос дали решението за напускане на коалицията от страна на ИТН е крайно, той коментира:

Какво значи крайно, политическо решение“.

По думите му министрите от ИТН са били предупредени за тази стъпка преди изявлението на Слави Трифонов вчера.

„Ние сме го коментирали много пъти. Имайте предвид, че тежките отношения в коалицията предимно са били в Народното събрание. В Министерски съвет сме имали значително по-добра диалогичност отколкото тук“, подчерта Василев.

Той уточни, че вчера, когато той и другите министри на ИТН си тръгнаха от заседанието на МС не са знаели за решението за напускане на коалицията.

„Решението беше взето впоследствие“, отбеляза Василев.

Попитан какво ще се случи със стадиона на ЦСКА, той отговори, че това не зависело от волята на един министър.

Василев пък тотално се ядоса на въпрос дали се е консултирал с Гриша Ганчев за оставката.

„Защо да се консултирам с него. Два пъти са идвали общо със сина му на гости, откакто съм министър. Вие  имате ли обратно твърдение. Отговорете? Ето аз заявявам пред вас, че никога не съм имал никакви различни отношения каквито и да било други. Който твърди друго, просто клевети“, запелтеи Рудито.