Ще има ли спад на цените на природния газ? Експерт разкри глупостите на Киро

natural-gas
natural-gas

„Спад на цените на природния газ определено ще има. Това е дълъг процес, най-вероятно есента ще се усети, всичко зависи и от войната в Украйна. 50 на 100 средно в ЕС газохранилищата са запълнени и все повече ще се запълват“. Това заяви енергийният експерт Красимир Манов за „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По думите му е нормално газохранилищата да не са нагнетени предвид изминалия зимен сезон. Правителството трябваше да вземе на оперативно управление рафинерията в Бургас, за да не се повишат цените на петрола“, отбеляза той.

„Втечненият газ не идва директно в България. Това са бартерни схеми, ние задържаме част от идващия транзитен газ от „Газпром“. Докато трае войната, няма какво да търсим разговори с тях, те еднолично прекратиха договора с „Булгаргаз“, смята той. И допълва, че единият идващ танкер е с газ на „Газпром“, завоалирано.

„Един танкер може да бъде натоварен на едно пристанище и да се стигне до многократна смяна на собствеността“, обясни експертът. Според него основната причина за инфлацията е повишаване на цените на енергоносителите“, посочи Манов. И уточни, че „Булгартрансгаз“ има обществени поръчки за над милиард лева, но е нужда държавна гаранция, за да се вземат парите от ЕЦБ, което е държавен дълг.

„Ако бяхме разработили собствените си енергийни източници, например въглищата в Маришкия басейн, цените на топлоенергията нямаше да станат толкова високи“, подчерта експертът.