Скандалът е огромен! Вицепрезидентът Йотова: Правителството вече не е най-важната власт

payimage-536634

Местната власт в момента е най-важната власт в страната. Увлечени от редица кризи, следващи една след друга – финансова, пандемия, война, като че ли прожекторите стоят далече от общините, но това определено е грешка.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Общото събрание на Национално сдружение на общините в Република България.

Останалите независими власти трябва да имат съзнанието да помагат на местната власт според собствените си правомощия, добави тя.

Прави впечатление, че във всички месеци, откакто се заговори за необходимостта от актуализация на националния бюджет, българските общини не са партньори на българското правителство. Не са партньори не защото общините не искат, а защото централната власт не желае да се допита до мнението им. Отчитам това като грешка. Едва вчера беше публикуван проект на актуализацията на бюджета. За съжаление, в този проект до момента не виждам мястото на българската община, посочи Йотова.

Втората важна тема, по която не разбрах как централната власт взаимодейства с местната, е по отношение на две много важни национални програми. Първата е старата програма по оперативните проекти. Много закъсняваме, което говори, че първите проекти по новия програмен период могат да бъдат реализирани едва в края на 2023 г., отбеляза вицепрезидентът.

Третият пункт е Планът за възстановяване. Стара грешка на централната власт, не визирам само сегашното правителство, а това, че не пожела да намери своя партньор в лицето на общините за още по-добър цялостен проект. Защото голяма част от идея Европа и съответната страна да се възстанови след тежките последствия от COVID-19, беше тези проекти да се реализират чрез общините. Само така може да се помогне малкия и среден бизнес по места, само така може да се закрепи местната икономика, само така хората могат да запазят работните си места, коментира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на българските общини за начина, по който са се справили с украинските бежанци. Тя похвали общините, че въпреки трудностите, те са успели да се справят по места, така че да създадат условия за живот на хората, бягащи от войната.

Йотова изрази надежда най-сетне да започне работа парламентарната комисия за промяна в Конституцията за повече права и средства за кметовете, така че да се постигне по-високо ниво на децентрализация на местната власт.