Асен Василев отиде в мола и заплаши българите: Ще продължите да живеете в инфлация

асен василев

Икономическата ситуация ще остане инфлационна, заплаши вицепремиерът Асен Василев, който взе участие в икономически форум, провеждащ се в мола, където се водиха и коалиционните преговори в края на миналата година.

„Средата ще остане инфлационна за известно време. Просто количеството пари, което е отпечатано, е прекалено много“, прогнозира Василев.

„Войната ще е с нас поне 3-4 години. Няма как по-бързо този конфликт да приключи. Но това са неща, с които ще се адаптираме и ще се научим да живеем за известен период от време“, влезе и в сферата на военното дело той. Василев посочи още – предстои да разберем дали може рязко да бъде спряна инфлацията, без да се бутне икономиката.

„Очакват ни две много критични ситуации, през които трябва да преминем общо като Европейски съюз, за да можем, живот и здраве, догодина по това време да сме оставили скалите и бурите зад гърба си и да може да се работи спокойно.“

Стагфлация (нисък или никакъв ръст на икономиката, съчетан с висока инфлация), каквато прогнозираха от БАН не се очаква, нагло заяви Асен Василев, без да се съобразява, е на това мнение са и доста успешни икономисти у нас.