Превозвачи алармират: Готови сме за протест! Хлябът може да поскъпне заради новите тол такси

николай рашков

„Покачването на цената на един хляб само и единствено заради новия обхват и цени на тол системата варира между 3 и 5 стотинки, което е наистина стряскащо”. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Николай Рашков, член на Експертната група по командироване на шофьорите към ЕК. Цитираното изчисление е един от трите сценария, които браншът е коментирал.

Рашков е убеден, че търговските вериги ще калкулират тол таксите в крайната цена за потребителя и на хляба, и на всяка друга стока.

За срещата на превозвачите с министър Гроздан Караджов вчера той коментира, че са показали как трябва да се води диалог между бранш и министерство.

„Истината е, че живеем в демократично общество и решенията трябва да се вземат така. Ние трябва да покажем, че сме бранш, готов на отстъпки. Смятаме, че трябва да излезем от ситуацията на победител и победен”, заяви той.

По думите на Рашков тол системата ще влезе в обхвата, в който е било предвидено първоначално, но стъпаловидно, на 2 етапа. „Тук остава нашето основно притеснение, че това покачване и обхватът на цялата второкласна пътна мрежа наистина ще повлияят негативно на потребителите в България. Като цяло ключов ще е този 6-месечен период, който беше набелязан, за да може да се следи инфлационният процес и всички други непредвидени фактори”, допълни Рашков.

По думите му браншът остава в протестна готовност. „До края на юли очакваме становището от министър Караджов по двете ключови теми – за отстъпките от тол таксите и ДДС“.