Нова опасност в България! Бум на зарази и шарки: Регистрираха първи случай на кримска треска

Кантарджиев

Бум на летните вируси отчитат данните за заболеваемостта в страната. Те обаче са силно занижени, тъй като повечето хора изобщо не търсят лекарска помощ. Така те не влизат в регистрите. Само в рамките на седмица над 1000 души с резпираторни зарази са били прегледани и консултирани. „В момента най-масово разпространени са риновирусите. Те протичат със силна хрема, невисока температура до 37,8, болки в гърба и ставите, главоболие и общо неразположение.

При възрастните може да се наблюдава суха, непродуктивна кашлица, която след третия ден води до образуване на храчки“, обясни пред „Телеграф“ проф. Тодор Кантарджиев. По думите му симптомите обикновено продължават до 7 дни. Ако след този период все още не ви е минало, а храчките придобият зеленикав отенък, трябва да се направи консултация с лекар, защото може да се касае за усложнение с наслагване на бактериална инфекция – остър бронхит или пневмония.

Освен риновирусите, типични за топлото време са и ентеровирусите, които са характерни с проявата на стомашно-чревни симптоми. „Основното и при двата вида е, че се предават главно чрез ръце и повърхности. За съжаление много хора решиха, че след като се махнаха маските, отпадна и задължението да си мият ръцете. Други продължават да използват дезинфектанти и спиртни кърпички, които са ефективни при грип и при COVID-19, но не вършат работа при тези летни инфекции. При тях помагат или сапун и вода, или кърпички с хлорхексидин“, категоричен е проф. Кантарджиев.

И докато заразите налазват по над 1000 души на седмица, още толкова са регистрираните случаи на шарка. По време на пандемията имаше драстичен спад на заразените с варицела, но сега те бележат пик и отново пълзят в забавачките. От началото на годината в страната са установени 11 239 случая. За същия период на изминалата година те са били едва 1942. Повече са и болните от скарлатина – 144 в сравнение със 72. „Със затоплянето на времето е важно хората да внимават и с кърлежите. След всяко излизане оглеждайте тялото. Ако кърлежът се е забил в градски условия – междублокови пространства и паркове, със свалянето му възрастните трябва да вземат 2 таблетки доксициклин, а децата макролиден антибиотик – 10 мг на килограм тегло.

Това намалява с 11 пъти възможността да се развие бактериална инфекция, пренасяна от кърлеж, т.е марсилска треска, лаймска болест, елихиоза и анаплазмоза“, обяснява проф. Кантарджиев. До момента у нас вече са доказани 11 случая на лаймска болест и 12 на марсилска треска. Регистриран е и един заразен с опасната кримската-конго хемарогична треска. „Най-често заразяването става при сваляне на кърлежи от селскостопански животни с голи ръце. Затова е важно да се използват медицински ръкавици“, казва още проф. Кантарджиев.