Само в 7DniSofia.bg

Проф. Христова за машинното гласуване: Това са черни кутии, които обръщат изборния резултат

антоанета христова

Политическият психолог проф. Антоанета Христова изстреля мощен залп срещу фалшификациите с машинното гласуване, качили във властта харвардските аферисти Кирил Петков и Асен Василев.

Проф. Христова е част от Инициативния комитет, който събира подписка с настояване за връщане и на хартиените бюлетини.

„Машините са изключителен проблем! Аз съм категорично против машините!“, започна проф. Христова.

Тя каза, че предложеният хибриден вариант в подписката, е отстъпление от нейната позиция, но тя го подкрепя, защото е първа крачка към пълното премахване на машините.

„Машините са тежък дискриминационен удар.

Цялата демократична система в света се опитва да включи колкото се може повече активни граждани в процеса на избиране на хората, които управляват. А тези машини затварят системата. Не може така да ти изчезнат 600 000 гласа. Има страх“, продължи тя.

Проф. Христова посочи две причини за демотивацията за гласуване с машини – хората без образование няма да могат да гласуват. При тях проблемът е процесът на интеграция. По-голямата група обаче и втората причина, са по-възрастните хора, които от срам да не се изложат, не отиват да подадат своя глас.

„Крайният резултат може да бъде манипулиран, може да бъде направено това тук-там, не навсякъде, но може да бъде направено там, където е необходимо“, изтъкна гостенката в студиото на ПИК TV.

„Машините са една черна кутия, върху която абсолютно никой няма контрол“, отсече проф. Антоанета Христова.

Тя определи като фалшив куршум и твърдението, че с хартиените бюлетини, може да се манипулират най-много два мандата от общо 240. „Машините генерално могат да обърнат резултата“, изтъкна проф. Христова.

„Не организирам избори и не съм специалист. Обикновено вечерните гласувания са организираните гласувания. Следиш какво и колко ти трябва. Това е логично, без да съм била там, но допускам човешка логика. Независимо как, дали е хартиен или машинен, този феномен съществува, но машините не го решават. Машините решават недействителните бюлетини. Те са нещо, което може да се реши по друг начин. Това е проблем, свързан с мотивацията на хората. Те може да са опишли и да са пуснали нарочно недействителна бюлетина. За мен те не са пробрема, те показват проблеми в предварителната подготовка на изборния процес“, каза още тя.

Ива Николова отбеляза, че Кирил Петков е прибран някъде и не говори. „Говорят други“, сподели проф. Христова.

„Мога да кажа за тенденции. Тенденцията е ГЕРБ да си запази хората, които са около тях. Те са сплотени, единни. Тогава, която твоята група е била силно атакувана, унижавана и когато ти си отстоял на това и си запазил своята позиция и постепенно си доказваш всеки ден, че си бил, прави, ти ставаш особено страстен на първия си избор. Затова за ГЕРБ не можем да допусним, че може да имаме руиниране. Какво става с ПП? За моя голяма изненада. Говорих с хора, които са избирали ПП. В чужбина българите все още пазят подкрепата си за ПП, все още не са се отказали. Там, вероятно, както и преди, ще имаме едно разделение. Българите в чужбина са фактор, но не силен, защото те определят два мандата“, коментира тя моментната ситуация и електоралните нагласи.

„Първо се появи ИТН. Наливането беше там първо, защото Слави беше обикалял всички наши големи диаспори активно. Това си беше емоционален глас. След това, без да познават Кирил Петков, се определиха на него. Те няма да изберат други и други варианти и затова тези, които гласуват, много насила ще отидат в тези двете посоки“, допълни политическият психолог.

„Това е популисткото поведение. Популистките партии идват на вълната на агресията, на вълната на реванша и на вълната да ударя, да бъда агресивен, това означава и вербална агресия. Популистката партия печели от това, тя идва на раменете на гласоподаватели, които чувстват това. Първо, те са представители на такава политическа партия и така чувстват нещата. Те нямат ограничения, пази ги депутатският им имунитет. Те се опитват да печелят от това поведение, мислят си, че това е успешната вълна. Същият този Хазарта каза, че е ходил по участия. Човек, когато си мисли, че изразява хората, трябва да има предвид кой представлява. Ние знаем аудиторията му“, заяви проф. Христова и за скандалите от последната седмица, забъркани от двама депутати от ПП – Исрен Митев и Ицо Хазарта.

По думите й, в момента ПП като партия, няма абсолютно никакъв имидж.

„Внушението, което правят, е използването на мантри и големи интереси. Само да вметна към вашите зрители – говорете с бизнес, който прави добър бизнес в чужбина. И ще видите до каква степен темата с корупцията е мантра. Поговорете с Тях как се случват нещата там, за да може да имаме съотнасяне. Ако те поговорят ще разберат, че нещата в България с в много по-малък размер“, препоръча проф. Антоанета Христова.

„Откакто пуснаха тези 25 ст., те вече са компенсирани“, критикува тя и мерките на кабинета на Кокорчовците и ги определи като такива, които стимулират инфлацията, вместо да се борят с нея.

Кирил Петков играе като въжеиграч. От едната страна е българският народ, от другата – САЩ и съседите ни. Крепи баланса, но не успява. Такъв въжеиграч обикновено пада от много високо, анализира проф. Христова поведението на Просто Киро.

„ДБ няма да хвърли кърпата, за тях това е шанс да са във властта. За ДСБ има отлив. Много голяма част от техните избиратели са разочаровани. ДСБ е в трудна ситуация, неслучайно развяха пак знамето с Държавна сигурност. Но все повече и повече хора от техните не им вярват. БСП също е в тази ситуация. БСП е в тежък избор. Аз имах едно мнение и мислих, че те ще използват своя опит в началото и, че Нинова ще успее да завърти нещата около себе си. Тя надделява няколко пъти над останалите в коалицията. Но нещата не стоят така в самата структурна организация на БСП, в тях скандалите са перманентни. Появявайки се, Стефан Янев ще изтегли хора, те са донор. Затова БСП също няма да хвърли байряка. Остава ИТН. Не съм убедена в мотивацията на лидера им да продължава да бъде в политечския живот. Задавам си въпроса дали той е изобщо мотивиран и ако иска да спре, накъде ще насочи своите гласове. ПП се хващат който им падне“, прогнозира тя как ще се развият отношенията в коалицията, която ни управлява.