Само в 7DniSofia.bg

Извикаха Зайкова в ефир и тя отвори голямата уста! Оогласи голям проблем с парите за пенсии

мика зайкова

Двата танкера с природен газ са за един месец. Няма гаранции, че България ще има газ, защото няма договори. Ще бъдем затруднени и откъм петрол.

В мерките трябваше да има освобождаване на реинвестираната печалба за промяна в технологиите. Реинвестираната печалба да няма данък. Мерките са нищо, но от сърце, те не са финансово обезпечени, коментира пред Нова нюз икономистът Мика Зайкова.

По думите й трябва внимателно да се следи заложения допълнителен дълг от 3 млрд. лева.

„Нищо не им пречи да го изхарчат и може да го направят, защото парите за тази година за пенсии не са гарантирани. От инфлационните мерки имаме увеличение от 587 милиона. Чакаме 1 млрд. от Европа по Плана за възстановяване. За пенсиите ни трябват 1,378 млрд. Ако този милиард дойде, защото не сме изпълнили проектите в срок, 3-те милиарда могат да бъдат изхарчени“, сподели тя.

И уточни, че ръстът от 2,9% на БВП е твърде оптимистичен, влошава се ситуацията и не се вижда реформа.

Според нея е добре да се вземе заем с ниски лихви, защото ще се оскъпи догодина. А относно проблема с природния газ, тя смята, че няма дългосрочност.

„Двата танкера са за един месец. Няма гаранции, че България ще има газ, защото няма договори. Ще бъдем затруднени и откъм петрол“.

От своя страна Васил Тодоров от Българска търговско-промишлена палата подчерта, че има притеснения от ръста на разходите за пенсии.

„Средствата от Плана за възстановяване са разписани по определени цели и не може да се разходват където си искаме. Няма яснота обаче дали ще бъдат изпълнени критериите навреме“, коментира той.

И допълни, че няма отговор какво се случва с компенсирането на цените на природния газ. „Не сме спрели преговорите с държавата. Вече има законопроект за хоризонт на дългосрочни договори за енергийни предприятия. За нас е важно да има компенсаторен механизъм и предвидимост за природния газ“, отбеляза Тодоров.