Шефове от МВР се ожалиха от Бойко Рашков пред лидери на ВМРО, пияницата копае дъното

вмро

Демотивацията, ниското заплащане, хаосът с т.нар. реформа и липсата на електронно управление са сред най-големите проблеми

Около това се обединиха представители на ръководствата на СФСМВР и ВМРО. На разговора, който се проведе в деня на мълчаливия протест на МВР, присъстваха председателят на синдиката Валентин Попов и Станислав Катанов – член на УС. От страна на ВМРО бяха съпредседателят Александър Сиди, главният секретар Юлиан Ангелов и членовете на Изпълнителния комитет доц. Милен Михов и Стефан Балабанов.

„Това правителство не мисли изобщо за системата за сигурност и задълбочава проблемите в МВР. Няма никаква реална реформа и част от причината за това е, че синдикатите не са поканени в работните групи за тази реформа. Имате напълно нашата подкрепа”.

С тези думи бившият зам.-министър на вътрешните работи, който беше и ресорен за работа със синдикатите в МВР Стефан Балабанов откри разговорите.

„Управляващите създаваха впечатление, че разбират какво им говорим. Даже написаха интересни неща в програмите си.  Лошото е, че те си останаха на хартия. Важното, което го няма, е, че не се направи анализ на системата и без да се допитат до хората какво искат от тази система се тръгна отново към реформа. В момента министърът започна странни движения с преструктуриране в МВР. Той не знае какво има, какви са нуждите и какво иска, но прави реформа”, каза от своя Валентин Попов и даде конкретни примери в подкрепа на думите си:

„Няма как по чисто математически път да се изчисли управлението на човешкия ресурс. А те искат точно така да го направят. Каквито и математически модели да прави министърът, реформата няма да се състои. Интересното е, че щатовете  – свободните и заетите, които се съкратиха са на най-ниските нива, т.е. на хората, които вършат реалната работа. Тези, които трябва да работят, намаляха значително за сметка на увеличение на управленския състав. Математическият модел не работи в МВР. МВР има и социални функции”, допълни той.

В същото време се преструктурират важни дирекции като Национална служба полиция, ГДБОП, Гранична полиция, областните дирекции, темата с пожарната е експонирана медийно до безкрай, възмутиха се още от синдиката и изразиха притеснението си, че със същия този математически модел се закриват РПУ-та и то в проблемни райони без да се прави оценка на риска и въздействието.

„Говорим вече за криза в целия сектор. МВР продължава да копае дъното. Командироват от началник-сектор нагоре по великденските празници на турската граница и от това тези хора взимат по една заплата отгоре”, продължи с конкретни данни Попов.

Станислав Катанов, който е и униформен полицай даде смущаващ контрапример със заплащането.

„Нощният труд ни е 56 стотинки. И сега предвиждат увеличение със 7 стотинки. Това е реформата”.

Главният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов отново подчерта, че Организацията е готова да окаже всякаква подкрепа, за да бъдат защитени правата на служителите в системата на МВР и отвори темата за това какво реално може да бъде направено за бъдеща адекватна реформа.

Електронното управление е само на думи. Електронните регистри ги преписваме в хартиени. Информацията от таблетите я нанасяме в писмен вид на още три места. Това е пълен абсурд, допълни реалната ситуация в МВР Катанов и посочи още проблеми като натрупани отпуски поради невъзможност да бъдат използвани заради прекомерното натоварване, липса на униформи, както и обидното заплащане.

Съпредседателят на ВМРО Александър Сиди пое ангажимента да поиска отговор от министъра на електронното управление Божидар Божанов защо обещаната дигитализация е напълно саботирана в системата на МВР.

Доц. Милен Михов пък повдигна темата с ведомствените станции, в които правителството вече настанява хора, избягали от войната в Украйна, като обърна внимание, че тези обекти се финансират изцяло от фонд СБКО (Социално-битово и културно обслужване на работещите), който се поддържа чрез ежемесечни отчисления от заплатите на хората в системата. Той каза, че ВМРО има идея да се изиска от държавата да обезщети тези хора, които е трябвало да почиват в предоставените на бежанците бази, с което представителите на СФСМВР се съгласиха напълно.

Синдикатите ще окажат пълна подкрепа на жените и децата на полицаите от Украйна при нужда. По отношение на общото настаняване на бежанци обаче държавата трябва да компенсира онази част от хората, които са засегнати със сума над парите, които са предвидени за тази услуга в базите, обясни Валентин Попов.

На срещата бяха обсъдени и много други наболели проблеми в МВР. В рамките на месец юни предстои среща на синдиката и с евродепутатите от ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков във връзка идеята на СФСМВР за създаване на Единни европейски стандарти в системата за сигурност.