Образователният министър Денков попари надеждите на украинчетата: Учите само при това условие!

николай денков

Няма никакъв проблем украинските деца да бъдат интегрирани в българската образователна система, ако, първо изявят желание и второ, бъдат ваксинирани, съгласно календара, който важи за българските деца. Има разминаване в две от ваксините и съгласно указанията на здравното министерство, не можем да ги пуснем в нашата училищна система, без им се направят тези две ваксини, предава sofia24.bg.

523 деца са минали по този път и те са записани в нашата образователна система, каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Огромната част от украинските деца завършват учебната година онлайн по украинската програма, защото украинското министерство им е дало уверение, че със завършването на класовете те ще получат удостоверения от тяхното образователно министерство за завършен етап на образование. През есента имаме готовност и без проблем 20 000 украински деца могат да бъдат интегрирани, има места и ако трябва, тогава ще се търси актуализация на бюджета, но за момента няма такава нужда, обясни министър Денков.

Той отбеляза, че образователната ни система може да поеме повече деца от Украйна – до 40 000, но това ще изисква известно съобразяване с това къде се намират тези деца – различно е в Паничище, в София или във Варна.

Информацията за това как украинците у нас могат да запишат децата си в българската образователна система е публикувана на български и на английски език в сайта на МОН, в международния сайт, който е за украинските бежанци в цяла Европа, каза образователният министър. Той подчерта, че информация има, но е напълно нормално, че украинците още не са решили как ще продължат живота си, защото ситуацията в Украйна се променя. Съвсем нормално е, че повечето от тях, вероятно е и очаквам, да искат да се върнат в Украйна, каза министър Николай Денков.

Той увери, че българската образователна система е отворена във всеки един момент за децата от Украйна, които са у нас. Правилата са, че един месец преди края на учебната година не могат да бъдат записвани нови ученици, но време на цялата учебна година и през лятото украинските деца могат да подават заявки, и след ваксиниране, веднага да бъдат включени в образователната ни система, обясни министър Денков.

Няма регламент за откриването на украински училища, но пет министерства работят у нас много сериозно за т.нар. кооперативи и групи. Основното, което трябва да се реши, е за финансирането, което да идва от европейски средства. По тази тема работят заедно образователното, социалното, финансовото, екологичното и здравното министерство у нас, обясни образователният министър.

Министър Николай Денков коментира темата за образованието на украинските деца на съвместния българо-скандинавски семинар „Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“, който се организира днес в Дома на Европа в София. Форумът беше открит от премиера Кирил Петков, а във втората му част ще участва и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории