Само в 7DniSofia.bg

България потъна в траур! Почина известната журналистка Нери Терзиева (СНИМКА)

свещ

Известната журналистка Нери Терзиева е починала тази нощ в пловдивска болница, съобщиха нейни близки в социалната мрежа Фейсбук. Приятели и познати не искат да приемат новината за кончината на Нери. Тя е родена през 1952 година.

„Тя беше великан на словото. Играеше с думите като маестро. И винаги когато погледнех към очите й все едно виждах една необятна вселена. Орлица за слабите и безащитните, която отдаде живота си на каузи, човеци, новини.

Отстояваше трудния път на свободата, принципите, истината, знанието. Исполин на българската журналистика, какъвто едва България ще има скоро.

Премина през много бури и разказа много истории. Лети нависоко и ти благодаря, че ме обикна от първия ден, когато пътищата ни се пресякоха. Ще те помня винаги, мила моя.

Тъжната вест ме стигна в сърцето на Родопите, над Роженските поляни. Твоето кътче от земята, което ти даваше сили, вдъхновение, душа, мъдрост, корени. Толкова съжалявам, че не успях да те видя още веднъж и все отлагахме нашите срещи.

В теб имаше още много живот, думи, неразказани истории. Уви, така е писано да стане. А ние можем само да страдаме и да си спомняме, колко прекрасен човек си ти!

Сега си на едно спокойно място с други любими същества, които много обичаше и ти липсваха. Поклон пред светлата ти памет! Напусна ни Нери Терзиева. Съболезнования на цялото семейство“, гласи коментарът на Захари Захариев.

Нери Терзиева е завършила Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност телевизионна журналистика.

Между 1975 и 1989 г. работи като репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център, а от 1990 до 1993 г. е продуцент и водещ на новинарската емисия „По света и у нас“ (в екип с Асен Агов) и програмен директор в Българската национална телевизия. Репортер и автор е в популярното икономическо предаване по БТ – „За един милиард“, подготвяно от екипа на Телевизионен център Пловдив. Основател и директор на Ефир 2.

В периода 1996 – 2002 г. Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов.

Чете лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, а в Софийския университет – Новинарство в катедра „Европеистика“ на Философския факултет.

Терзиева е автор на сценария на филма „Откраднати очи“ посветен на „възродителния процес“ в България.

Поклон пред паметта й!