БОМБА! Слави взривява коалицията, да им е ултиматум. Правителството пада до края на юни?!

46

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов всеки момент може да напусне управляващата коалиция. Това твърдят най-новите слухове в коридорите на Министерски съвет, съобщава ПИК.

Според приближените ни до властта източници шоуменът е дал срок на управляващите до края на юни рязко да се промени комуникацията в четворната коалиция, а Петков да се откаже от идеите си за вдигане на ветото върху Северна Македония. Ако това не се случи, което към този момент изглежда твърде вероятно, Трифонов и хората му излизат от управляващата коалиция и на практика свалят и правителството на Кирил Петков.

Анализатори коментират, че в момента лидерът на ИТН се държи по същия начин, по който при последния кабинет на Бойко Борисов се държеше председателят на „Атака“ Волен Сидеров. Тогава Сидеров непрекъснато поставяше условия и заплашваше коалицията, като хем беше във властта, хем не беше. След поредица от скандали „Атака“ все пак излезе от управляващото мнозинство, а после и от коалицията на Обединени патриоти.

Днес почти същото се случва и със Слави Трифонов. Единствената разлика е, че ако шоуменът и партията му напуснат управлението, то това ще е краят на правителството на Петков, тъй като коалицията вече няма да има мнозинство в парламента.

Именно заради тежестта, която има, Трифонов се е превърнал в бомба с часовников механизъм и коалиционните му партньори се чудят в кой момент ще взриви управлението.

Според експертите шоуменът е силно притеснен от социологическите проучвания, които отреждат на партията му да се бори за влизане в следващия парламент. Оставането на „Има такъв народ“ в четворната коалиция съвсем може да срине доверието към избирателите особено ако се осъществят намеренията на Кирил Петков да даде зелена светлина на Северна Македония за преговори за членство в ЕС. По тази, а и поред други причини и разминавания с останалите коалиционни партньори, шоуменът е взел решение да бъде част от управлението само още няколко седмици.

Предвид крайните настроения към управляващите от останалите опозиционни партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, с излизането на Трифонов от четворната коалиция ще се сложи край и на управлението на Кирил Петков. По всичко личи, че друг кабинет в настоящия парламент е невъзможен, което на практика означава лятото страната ни да се управлява от служебно правителство, а за есента да се насрочат предсрочни избори. Разбира се, за целия сценарий последната дума ще бъде на Трифонов.