Само в 7DniSofia.bg

Съдът развали деня на Киро: Арестът на Владислав Горанов е незаконен!

Владислав Горанов

Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов министър Владислав Горанов. Задържането му от полицията за срок от 24 часа е било незаконосъобразно, пише в решението на Софийския районен съд.
Главна дирекция „Национална полиция“ е осъдена да заплати на Владислав Горанов сумата от 490 лева, представляваща разноски по делото, от която 480 лева за адвокатско възнаграждение и 10 лева за внесена държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – София.

В мотивите съдът записва, че е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което ограничава правото на защита. Нарушението е свързано с фактическата обосновка на задържането. Съдът цитира решение на Съда по правата на човека в Страсбург срещу България, според което не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане.

Магистратите намират за произволни твърденията, че задържането е съобразено с личността на задържания и възможността за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство. „В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрирано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде “профилактирано“, чрез задържане“, пише в решението си съдия Яна Димитрова.

Бившият финансов Владислав Горанов бе арестуван по дело за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Заедно с него бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов и пиарката му Севделина Арнаудова. През април арестът на Бойко Борисов, също бе обявен за незаконен.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории