Шефът на АИКБ предупреди: Работещите хора в България ще платят парното на софиянци

b0fc2f796530e9a6285fa14aa958d83d

„Най-важният проблем, който би следвало да решат тези мерки, е стопиране на инфлацията. Това, което досега е на масата, не го прави. Проектът за решение на КЕВР за следващия ценови период до голяма степен изземва възможностите за това действие“. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според икономиста се прави недопустимо кръстосано субсидиране за парното и цените за бита, с което се източват 2,5 млрд. лв. от Фонда за сигурност на електроенергийната система и около 1 млрд. лв. от АЕЦ “ Козлодуй“ и НЕК.

„Работещите хора ще платят парното на софиянци. 1 млрд. лв. се отделят за това. Купуваме скъпа газ, но за сметка на това правим кръстосано субсидиране. 1/5 от българите се отопляват с парно. А на останалите как помагаме?“, попита Велев.

Имаме два пъти по-голяма инфлация от средноевропейската. На годишна база за вътрешния пазар инфлацията е 49,8%, а за външния – 26%, уточни още той.

„Станахме жертви на геостратегическата политика на Русия, свързана с доставките на газ. България е догонваща икономика – винаги сме имали инфлационно равнище по-високо от средното за Европа“. Това обяви икономистът Юлиян Войнов.

Той бе категоричен – наливането на паричен ресурс не води до намаляване на цените, а до повишаване на потреблението, което се изразява в повишаване на цените. И добави, че е най-добре мерките да бъдат таргетирани.
Според Велев в момента се прави разхищение на средства и стопиране на икономиката.

„Развитието ни не е догонващо, а изоставащо. Ние сме в последната четвъртина по растеж на БВП. Това е, защото нямаме конкурентни цени на енергоносителите“, подчерта той.

Войнов изрази мнение и за нулевата ДДС ставка на хляба.

„Влиянието върху цената на определени стоки и услуги не решава почти никакви проблеми. Да не говорим, че цените не се намаляват изобщо. Хората, които потребяват малко тези стоки, ще продължат да го правят“, заяви той.