В Нова ТВ си скубят косите защо поканиха бивш министър на Румен Радев! Отвори си устата за еврото

Атанас Пеканов

В ситуация на изключителна несигурност сме. Цените се определят от геополитическата ситуация. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде около 100 долара за барел. Това заяви Атанас Пеканов, бивш служебен министър, в студиото на Нова телевизия.

“Смятам, че ползите от приемане на еврото ще са повече за България. Ще бъде засилен надзорът над БНБ, ще има репутационен ефект и намаляване на транзакционните разходи, ще имаме възможност и за участие във вземането на решения в ЕЦБ. В момента сме само изпълнители, по-добре да участваме във вземането на решения”, каза бившият служебен министър.

Според него има и рискове от приемане на еврото: “Сега сме в ситуация на силна инфлация. Страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да има добра инфлационна кампания. Хората ги е страх, че цените ще се закръглят нагоре. Трябва да има мерки за защита на потребители, за да не се ощетят гражданите”.

По думите му фактът, че България е във валутен борд означава, че страната ни вече е обвързана с еврото.

Той обясни, че влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. По тази причина според него приемането на еврото през януари 2024 година не е най-доброто време: “Това е много кратък срок. Трябва още от утре институциите да започнат да предприемат мерки”.