Койна, Милото, Геро и десетки други народни любимци не си дават театъра на Кировия КЕВР: Крадци!

payimage-535436

„Опасявам се тихомълком да не се случи така, че театрите, когато излязат в техния задължителен летен период, тогава да се разбърза администрацията и да се окаже, че в рамките на 24 часа, в най-знойното и жарко слънце обектът да бъде преактуван. От това се опасяваме.“ Това заяви пред БНР директорът на Младежкия театър в София Михаил Байков, където звезди са лица като Койна Русева и Стефан Мавродиев. На място пък бяха Ириней Константинов, Геро, Георги Кадурин, Калин Сърменов и още десетки дрюги любимци.

Днес работещите в театъра организират протест срещу заявките на Комисията за енергийно и водно регулиране да придобие имоти на театъра, които той смята да направи куклуна сцена.

Според него днешният протест на работещите в театъра дава сигнал на управляващите, че „не може така с лекота и пренебрежение да се отнасяме към нещо, което е за нашите деца“.

„КЕВР винаги е била там, тя държи етажите от втори до седми в сградата, в която се помещаваме ние, а на първи и втори етаж има помещения, които са били собственост на Младежкия театър винаги. За същите театърът има акт за държавна собственост. До октомври са били отдавани под наем. Идеята на моето ръководство е там да се помещава нова куклена сцена, тъй като Младежкият театър е единственият драматично-куклен театър в София. Над двумилионна София има един-единствен куклен театър и той е общински. Младежкият театър има желание да направи втора куклена сцена в София“, аргументира се директорът на театъра в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Байков е заявил тази концепция още при подаване на документите си за директорския пост. Той спечели конкурса в края на април.
„Това е ясно проследимо – аз категорично заявявам, че ще развивам кукления театър в Младежкия театър,“ бодави той.

Михаил Байков уточни, че е имал дълъг разговор с министъра на културата, който обаче не е приключил с категорична позиция. Сега по думите му Министерството на културата трябва да отговори на МРРБ, че обектът не е с отпаднала необходимост, за каквото претендира КЕВР.

„Няма конфликт между Младежкия театър и Министерството на културата“, посочи театралният директор.

В преписка от края на февруари МРРБ иска да получи това пространство безвъзмездно, а становището на КЕВР от миналата седмица, че иска да наеме помещенията, внася нов елемент, описа ситуацията Байков.