Само в 7DniSofia.bg

И Христо Иванов наложи вето на идиотията на Асен Василев! Поиска помощ от… ГЕРБ и ДПС

христо иванов 2

„Такъв законопроект няма, няма и да има” – това заяви съпредседателят на партията Христо Иванов в коментар на разпространения в публичното пространство проект на български закон „Магнитски”, подготвян от вицепремиера Асен Василев.

ДБ няма да подкрепи такъв законопроект – „За да съществува той  трябва да е минал на някакво ниво политическо съгласуване” каза Иванов и обясни, че е очевидно, че тези текстове имат противоречие с конституцията и правата на човека.

Според него подобни текстове се появяват сега, защото има хора, които се притесняват от още една вълна по „Магнитски” и от това, че България се превръща в страна, която е траен, редовен клиент на този механизъм. И по някакъв начин ние трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции”, допълни Иванов.

„Вместо да се занимаваме с това дайте да си решим въпроса с прокуратурата”, допълни той.

„ГЕРБ и ДПС трябва да излязат от ступора си и да си променим и оправим съдебната система. Не е ясно докъде можем да стигнем по закона „Магнитски”, той не действа на територията на ЕС, но ефектите могат да действат и да са значими”, обясни Иванов.

„Въпрос на национален интерес на България е Северна Македония да е член на ЕС. Нашите очаквания са свързани с човешките права, които е базова тема при старта на преговорите“, коментира Иванов.

„Но ако се намери между ЕК, България и Северна Македония такава ситуация, при която ние да запазим гаранциите си, че подобно поведение ще бъде обсъдено, тогава можем да говорим. Ако имаме гаранция, че българите там ще бъдат вписани в конституцията на РСМ, че отношенията там ще са част от преговорната рамка, тогава можем да вървим напред“, допълни той Иванов.