Само в 7DniSofia.bg

Кирил Петков се взе насериозно, налива акъл на ЕС как да свали цената на руския газ

кирил петков

Смятам, че налагането на данък върху руския газ би било много добро допълнение към плана за финансиране на Украйна, едновременно с това и агресорът ще плати част от цената. Трябва да направим това заедно, за да понижим цената на руския газ. По този начин Путин ще плати пряко за част от възстановяването на Украйна, заяви в интервю за „Евронюз“ премиерът Кирил Петков.

„Искам да подчертая и че все още работим много засилено по Източния фланг, където посрещаме мигрантите, влизащи и в нашата страна. До момента сме приели стотици хиляди хора. Горд съм да кажа, че имаме много висок процент хора, които са влезли в страната и са решили да останат в нея. Това е безпрецедентно. Всъщност 98 процента от хората, които приеха бежански статут, са все още в страната. Отнасяме се с тях като с българските граждани. Наистина се надявам механизмът за солидарност да помогне за това, за да не поемат последствията само държавите от Източна Европа, а всички заедно. Целта е, разбира се, да осигурим качествен живот на тези хора, защото те бягат от война, и повечето от тях са жени и деца“, заяви още премиерът като си приписа заслугите на правителството на Бойко Борисов, което се справи повече от добре с най-големия проблем в региона.

Изпращането на оръжия е по-скоро политически акт. Замислихме се, че имаме заводи, които са специализирани в ремонт на руска техника. Казахме си, че е много по-важно да ремонтираме и върнем в Украйна 7 танка, например, вместо да изпратим няколко каски, жилетки или друго подобно нещо. Показахме и че чрез компромис вътре в коалицията отново можем да постигнем целта си, а тя е да окажем възможно най-голяма подкрепа на Украйна, каза Кирил Петков.

Петков ще присъства на срещата на политическите лидери на групата „Обнови Европа“ в понеделник, а това се възприема като знак, че неговата партия „Продължаваме промяната“ се готви да се присъедини към европейските либерали.

„Много се радвам, че съм поканен на тази първа среща. Мисля, че има прекрасни хора в това политическо семейство. Това, което бих искал да повдигна като въпрос, а и мисля, че е хубава тема за всяко едно политическо семейство в Европа, е следното: Трябва да създадем много висок стандарт на върховенството на закона, както и антикорупционни механизми. С други думи: това, с което се срещам в България, може да бъде разгърнато на европейско ниво. Когато говорим в Брюксел за политически семейства, трябва да имаме възможно най-висок стандарт за членство. Тоест всички политически партии трябва да спазват най-високите стандарти на национално ниво и да налагат този стандарт и в Брюксел. Ако член на дадено политическо семейство не спазва този стандарт, то той не трябва да бъде толериран. Не ми харесва идеята да се правят компромиси на локално ниво – с цел получаване на подкрепа в Брюксел. Този тип връзки трябва да бъдат отрязани. Трябва да повишим моралния стандарт в политическите семейства. И аз много се радвам, че приятелите ми и хората, с които ще се срещна, имат същите виждания“, заяви Кирил Петков.

„До момента сме били поканени само на тази среща. Бих искал да има много ясни стандарти и принципи около темата, за която току що говорих, и тогава да взема крайното решение. Мисля, че това е благоприятно не само за моята партия или България, но за европейските семейства. Очаквам с нетърпение да се срещна с приятелите си, президента Макрон, разбира се, министър-председателя Рюте, говорих с тях в частни разговори, така че, да, нямам търпение да се видим“, каза още Петков.