Трус в БСП! Виден другар поиска изхвърлянето на Корнелия Нинова и съветника и от… министерството

корнелия нинова
корнелия нинова

Уволненият от Корнелия Нинова главен секретар на Министерството на икономиката Йордан Татарски бие тревога да всички членове на Националния съвет на БСП за поведението на лидерката на червената партия и шефа на кабинета й във ведомството Калоян Методиев.

И двамата бяха доведени в министерството от централата на столетницата на „Позитано“ 20, след като Нинова влезе в четворната коалиция като вицепремиер и министър. Дотогава те бяха заведени в административната сграда на ръководството на БСП също от Нинова като най-приближените й съветници.

Сега обаче Йордан Татарски иска свикване на най-висшия орган на партията, заседаващ между конгресите, за да обсъди поведението на Корнелия Нинова и Калоян Методиев във властта и открито да поиска оставката й

Той настоява членовете на Националния съвет да обсъдят и приемат „решение за партийния статус на г-жа Корнелия Нинова и за съответните мерки за партийно въздействие“. Заявявайки, че „Нинова извърши грубо нарушение на принципа за другарството и взаимното уважение, и нормите на обществения морал, като допусна в сайта на Министерството на икономиката и индустрията и в множество национални медии да се публикува невярна новина за моето уволнение, която клевети не само мен, но косвено и партията“.

Към това добавя и твърдението, че Нинова „в качеството си на министър на икономиката и индустрията нарушава законите в страната“.

Татарски още твърди, че „г-жа Корнелия Нинова има осъдителни присъди, което рефлектира върху доброто име и обществената подкрепа на политиките на БСП“, и не плаща редовно членския си внос. Както и, че „допуска провеждането на неприсъствени заседания на НС на БСП в нарушение на Правилника за организацията и дейността на НС на БСП“. За чието организиране самият Татарски лично се постара, както съобщи ПИК.

Бившият главен секретар на ръководеното от Корнелия Нинова икономическо ведомство твърди, че за всички неблагополучия от участието на Нинова във властта е виновен шефът на кабинета й Калоян Методиев. Именно по негови сигнали до всички възможни органи, включително и ДАНС, Татарски бе освободен от поста си.

Сега обаче уволненият служител иска членовете на Националния съвет на БСП да разгледат биографията на Методиев, защото „са сериозна пречка Председателят на БСП г-жа Корнелия Нинова да изпълни своите задължения“.

И обобщава, че е „угрижен от срива на общественото доверие на партията, а този срив няма как да се спре, когато партийните решения се дефинират с помощта на чужди за партията ни хора, като Калоян Методиев, който си позволява да резолира документи до министър Нинова, които са адресирани до самата нея“.

Дали членовете на най-висшия орган на столетницата, който се събира между заседанията на съответния конгрес, ще откликнат на призива на Татарски, ще се разбере през следващите дни.

Но на едно такова заседание те също могат да му припомнят, че е изгонен от поста шеф на кабинета на Росен Плевнелиев в качеството му на министър на регионалното развитие малко преди последният да се кандидатира за президент заради далавера с водния цикъл на Симитли, покрай който прибрал 480 000 лева консултантски хонорар от несъществуващи фирми.

Ето и пълния текст на призива на озлочестения чиновник и бивша дясна ръка на Корнелия Нинова към членовете на Националния съвет на БСП:

УВАЖАЕМИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,

Във връзка с осъждане на прокуратурата за неправомерното му обвиняване, др. Георги Свиленски, публично заяви:

„За мен бе важно неопровержимо да докажа невинността, да защитя доброто си име и името на партията, която представлявам. И най-вече да дам пример на всички българи, че си заслужава човек да се бори за правата си, дори те да са потъпкани от най-високо място”.

Воден от изявлението на др. Свиленски и партийния принцип за свободата при изразяване на мнения, реших каквото и да ми струва в личен план, да ползвам своето право по чл.12, ал.1, изр.2 от Устава на БСП, като ви сезирам да обсъдите и приемете решение за партийния статус на г-жа Корнелия Нинова и за съответните мерки за партийно въздействие.

За информираното обсъждане и приемане на обосновано решение, моля да имате предвид:

1. фактите в приложеното писмено сведение за истината на моето уволнение от министъра на икономиката и индустрията г-жа Корнелия Нинова, която е член на българското правителство в качеството си на Председател на БСП, и като такава носи отговорност за реализиране и защита на същността, ценностите, целите и политиката на партията в контекста на чл.5, ал.1 и чл.41, ал.1 от Устава на БСП;

2. фактите в приложената кратка биографична  справка на Калоян Методиев, които са  сериозна пречка Председателя на БСП г-жа Корнелия Нинова да изпълни своите задължения по чл.5, ал.1 и чл.41, ал.1 от Устава на БСП и реалната борба срещу паралелната държава, за която говори докато БСП бе в опозиция;

3. факта, че председателя на БСП и министър на икономиката и индустрията г-жа Корнелия Нинова извърши грубо нарушение на принципа за другарството и взаимното уважение, и нормите на обществения морал, като допусна в сайта на Министерството на икономиката и индустрията и в множество национални медии да се публикува невярна новина за моето уволнение, която клевети не само мен, но косвено и партията, с оглед на отговорните длъжности, които заемах в политическия кабинет и администрацията на НС на БСП;

4. факта, че председателя на БСП г-жа Нинова в качеството си на министър на икономиката и индустрията нарушава законите в страната и по този начин не изпълнява задължението си по чл.11, т.3 от Устава на БСП с личното си поведение да утвърждава законността и компрометира конституционната норма на чл.4, ал.1, като:

– е издала заповеди за моето уволнение от длъжността на директор на дирекция и и.д. Главен секретар на МИИ в нарушение на чл.107а, ал.1 от Закона за държавния служител;

– отказа да ми предостави сигналите, предмет на лъжливата новина за моето уволнение, за да се защитя, с което наруши моите конституционни права за защита по чл.32, ал.1 и чл.56 от българската конституция;

5. факта, че с моето незаконосъобразно уволнение г-жа Нинова не само даде лош сигнал в обществото, че законите в страната могат да се нарушават, но даде и лош сигнал, че политиката на БСП за грижата за възрастните хора е само на думи и книга, защото не взе предвид, че не съм придобил право на пенсия, от една страна, и че ще получавам само 4-ри месеца обезщетение за безработица в минимален размер, от друга страна, с което не съдейства за обществената подкрепа на политиките на БСП;

6. факта, че в публичното пространство има новини, че председателя на БСП г-жа Корнелия Нинова има осъдителни присъди, което рефлектира върху доброто име и обществената подкрепа на политиките на БСП

7. факта, че председателя на БСП г-жа Корнелия Нинова не плаща ежемесечно своя членски внос, с което дава лош пример към останалите членове на партията, особено в условията на финансовата задлъжнялост на партията – например, съгласно приложената Квитанция № 19461 на районен съвет Оборище, членския внос за месеците януари, февруари и март 2022 г. са платени на 4.4.2022 г.;

8. факта, че г-жа Нинова, в качеството си на председател на БСП допуска провеждането на неприсъствени заседания на НС на БСП в нарушение на Правилника за организацията и дейността на НС на БСП, което е установено и споделено от членове на НС на БСП – например заседание на НС на БСП в периода 11-13 май 2022 г. за приемане на Решение № 84;

9. факта, че г-жа Корнелия Нинова в качеството си на председател на НС на БСП не е създала условия за изпълнение на Решение № I-16 от 27 септември 2020 г. на 50-я Конгрес за програмната дискусия за подготовка на нова програма на Българската социалистическа партия;

10. други, които могат да се представят от членове на НС на БСП.

В контекста на изброените факти, може да се направи обосновано предположение, че са налице нарушаване на чл.5, ал.1 и ал.6, т.6, чл.11, т.1, 2, 3 и 4 и чл.12, ал.1, 2 и 4, т.4 от Устава на БСП.

Другарки и другари,

Позволих си да се обърна към Вас не само, защото имам право на това като дългогодишен партиен член, който има сериозен принос в осигуряването на сериозна логистична помощ на партията през периода 1992 -1996 г., но и защото в периода май 2018 г. – януари 2022 г. имах честта и привилегията да работя пряко и косвено с всички вас, в качеството ми на съветник на Председателя на БСП и ръководител на отдел „Деловодство“. Този период бе изпълнен с добри и лоши моменти, поради които, на 3 пъти подавах оставки, но помня само доброто. Работих честно, отговорно и всеотдайно, воден единствено от интересите на партията. Не съм безгрешен и навярно съм допускал грешки, за което поднасям дълбоките си извинения към всички вас.

Правя това обръщение, не защото бях употребен и предаден, оклеветен и унижен от г-жа Нинова, а защото като всички вас съм угрижен от срива на общественото доверие на партията, а този срив няма как да се спре, когато партийните решения се дефинират с помощта на чужди за партията ни хора, като Калоян Методиев, който си позволява да резолира документи до министър Нинова, които са адресирани до самата нея.

Готов съм да говоря на закрито заседание на НС на БСП и да дам отговор на вашите въпроси, включително и персонално към мен, ако имате такива. Няма какво да укривам!

Не съм престъпник и не съм предател! Не се купувам и не се продавам! Оставам си честен и праволинеен!

26 май 2022 г. С Уважение: Йордан Татарски

Ваш истински верен другар