Само в 7DniSofia.bg

Казахме ли ви, че Асен Василев лъже!? Депутат на Киро: Исканията за скок на цените са до 300 %

Парно

КЕВР трябва да излезе със становище относно заявените цени. Този въпрос беше повдигнат и в комисия. Очакваме да излязат с официално становище дали това са заявените цени, чиято обосновка трябва да проверят, и вече да очакваме окончателното решение.

Това заяви в кулоарите на парламента председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски от ПП във връзка с високите цени, които са поискали топлофикациите за новия отоплителен сезон.

По-рано днес, позовавайки се на публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор, БНР съобщи, че топлофикационните дружества са поискали поскъпване на парното и топлата вода.

Най-голямо е исканото увеличение във Велико Търново – 330%, а най-малко в София – 29 %.

Изчисленията обаче са правени през март и не отчитат отпуснатите компенсации от държавата, както и спрените доставки на газ от Русия.

На въпрос дали планира да извика представители на топлофикациите в енергийната комисия, Рибарски посочи:

„Ако има искане и от народните представители, можем да ги извикаме, да се обсъди, но крайното решение се взима от независимия регулатор“.

Попитан дали парламентът има инструменти, с които може да повлияе върху това повишение на цените, той отговори така:

„Народното събрание е законодателен орган. Цените се взимат на база заявените от дружествата, проверени цени от независимия регулатор и крайното решение е на КЕВР“.

Той коментира и обвиненията от страна на ГЕРБ-СДС към правителството, че КЕВР публично и прозрачно е заличило заявените цени на електрическата и топлинната енергия и на тяхно място са се появили хиксове на страницата на регулатора.

„Отговорът, който получихме в комисия е, че КЕВР проверява обосновката на тези заявления и след като удостоверят, че те са базирани на реални инвестиционни програми и разходи, които ще направят, ще излязат с официалните цени“, обясни Рибарски.

„Независимят регулаторен орган взима решението кога да обяви. Сроковете са ясно определени“, каза още той.

Темата за неоповестените заявления на топлофикациите и ЕРП-ата бе обект на дебати в предходно заседание на Комисията по енергетика.

Попитан какви са основателните причини за увеличението на цените, той посочи:

„Виждаме достатъчно причини – високи цени на природен газ, знаете, че топлофикациите използват за основно гориво природен газ“.

Рибарски не смята, че спрените доставки на газ от Русия  ще повлияят допълнително.

„Доставките са заместени с други количества и виждате, че се стремим цените да останат на същите нива“, увери председателят на парламентарната комисия по енергетика.

На въпрос дали се мисли в посока нови компенсаторни мерки при драстично увеличение на цените, той каза следното:

„И в момента има компенсаторни мерки, продължават програмите за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия. Топлинната енергия в този сезон не е такъв голям проблем, но за зимния сезон ще помислим“.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории