Гръм от БНР: Свиквайте! Партията на Янев не е на Румен Радев! И може да тръгне надолу без него

Димитър Ганев

„Ако няма промяна в позицията на Скопие, не виждам смисъл от провеждането на Консултативен съвет“. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“:

„Ако има компромис от страна на Скопие относно рамката 4+1, то тогава такъв Консултативен съвет би бил необходим от гледна точка на факта, че при такъв компромис от страна на Северна Македония, би било добре всички политически сили да застанат общо в евентуално решение за вдигане на ветото, не че някога е поставяно това вето, но това е отделен въпрос. До този момент поне  нямаме информация, че такъв компромис е наличен. Ако няма подобен компромис, то тогава логичният въпрос е няма ли България да има същата позиция като на предишния Консултативен съвет, който много ясно изрази позицията на България относно казуса със Северна Македония“.

Ганев добави още, че ключът за решението на този казус се крие в президентството:

„Ако има някакъв компромис от страна на Скопие, то президентът е човекът, който може да легитимира такова решение. Ако президентът не даде легитимност на това решение, това няма да бъде прието от българското общество, защото около 70% от българите са срещу подобно вдигане на ветото без компромис от страна на Северна Македония“.

Политологът от изследователски център „Тренд“ коментира, че от няколко месеца тече много мощно пренареждане на политическите пластове и то съвършено ясно се вижда:

„Голяма част от хората привиждат в партията на Стефан Янев продължение на служебния кабинет, на волята на президента Румен Радев. Вече има достатъчно послания и събития, които ни карат да мислим в обратната посока, че Румен Радев и партия „Български възход“ далеч не са едно и също нещо, но въпреки това ще трябва доста време вероятно на общественото мнение да свикне с тази мисъл, но това е инерционен процес все пак. В този смисъл аз не съм склонен да чертая перспективи дали „Български възход“ ще отива нагоре или надолу“.