Само в 7DniSofia.bg

Историк от БАН и божи човек се хванаха за гушите заради мощите на Кирил и Методий

payimage-534708

Няма, колкото и да ровим, никакви документални свидетелства в писмените извори от девети век и до ден днешен за това къде е погребан Методий. Въпреки че няколко места в Европа претендират, че там е бил погребан, но това е по-скоро местна легенда с цел реклама, за да се привличат богомолци и поклонници към тези църкви.

Дори, ако прочетете римските църковни историци от 16, 17 и 18 век, ще видите че църквата „Сан Клементе“ претендира, че Методи е погребан там и това нещо, представете си, фигурира дори в съвременни туристически пътеводители, издадени в Щатите.

Това каза по Нова Тв историкът проф. Лиляна Симеонова от Институт по балканистика – БАН.

За гроба на Методий няма никакви сведения. Тука стигаме и до честния кръст, но изобщо не искам да го засягам този въпрос.

Преди повече от хиляда години византийският император подарява частица от него на всеки, който е минал през Константинопол.

Значи 100 метра излиза, че трябва да е дълъг този кръст. Не знам с каква цел са били фалшифицирани тези мощи на Кирил и Методий, но няма сведения за съществуването на такива мощи, допълни проф. Лиляна Симеонова.

Архимандрит Никанор показа обаче документ, с който удостоверява, че мощите на Кирил и Методий, пред които се прекланят българите в момента, са истинските.

„Тук съм донесъл удостоверение за свещените мощи на светите Кирил и Методий. Той е предоставен от гръцкото братство от отец Христодул Хризостом за освещаване и ползване.

Настоящият документ се предоставя като доверяване и потвърждаване на истинността на мощите на светите Кирил и Методий, които са във владение на свещеното братство, на архимандрит. Горещ молитвени пред бога, подпис и печат, митрополит Йоан“, каза по Нова Тв архимандрит Никанор.