Само в 7DniSofia.bg

НОВОТО ЗЛО: Ваксинираните срещу едра шарка с 85% защита от маймунската, заразата се предава с лекота

аспарух илиев

„Всеки, който е ваксиниран срещу едра шарка, не би трябвало да има притеснения за маймунската. Тази ваксина е 85% ефективна. В България с нея са хората, родени преди 1981 г. “ Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По думите му тази шарка е много слабо заразна – не се предава по въздушно-капков път, а чрез целувка и други физически контакти. „Маймунската шарка наподобява човешката едра шарка, но не е точно същата. Става дума за западноафриканския вариант, той протича с много неприятен обрив и висока смъртност. Притеснителното е, че единичните случаи са в широк спектър от държави“, сподели Илиев.

Температура, главоболие, общо неразположение и увеличение на лимфните възли са сред симптомите. „Обривът е характерен – изпъкнал. Той може да доведе до слепота, както и до белези. Хора с потиснат имунитет могат да имат голям проблем с маймунската шарка“, посочи той.

Според него много е важна личната хигиена. „На 3-4 ден от проявените симптоми се появяват релефни пъпки, при такива съмнения трябва да се обърнем към лекар, но той да дойде при вас, а не вие в кабинета“, посъветва Илиев и увери, че не се очаква пандемична вълна.

Относно новият вариант на Омикрон, появил се в Гърция медикът подчерта, че не е по-опасен от сегашните. „Не се очаква нов щам на ковид, предстои спокойно лято. Евентуално есента ще има увеличение на случаите, но не и натоварване на здравната система“, обясни той.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории