Лято 2022! БГ морето стартира с ударни цени: Скъпотията отказа народът от почивки

море

Единственото сигурно нещо за лято 2022 е, че ще е скъпо. И няма как да е другояче на фона на енергийната криза и последвалото ценово цунами при храни, напитки и горива. Сложете и по-високите разходи за заплати на персонала, зает в туризма, най-малкото защото се вдигна минималната работна заплата. Така тази година цацата стартира от 10.50 лева за 250 грама в ресторант в Несебър, порция попчета – за 12.80, бяла риба с гарнитура пържени картофи (350 грама) от 17.80 лева, кебапче и кюфте (80 г) – 2.10 лева, пилешка супа (350 г) за 4.20 лева, шопска салата (400 г) – 7.90 лева. Това са цените към този момент, а летният сезон започва на 1 юни. Съвсем резонно ще е, ако цените претърпят още няколко редакции в посока нагоре, в случай че положението стане по-лошо от сегашното лошо, разказва собственикът на ресторант от Несебър, съобщава Марица.

Кръчмите в гръцкия курорт Лефкада пък откриха сезона с цена за фрапе от 2.5 евро, малко узо (местна марка) за 2 евро и бутилка бира „Митос“ за 4 евро.

Прословутата гръцка салата в крайбрежна кръчма струва 9 евро, а порция риба с гарнитура е 16 евро, разказва пловдивчанката Валя Билева, която вече направи първи плаж в комшийската страна.

От потребителска гледна точка в туризма има няколко азбучни правила, като едно от тях е, че най-изгодни излизат пакетните цени – нощувка плюс закуска и вечеря, пълен пансион или олинклузив. Другият вариант – туристът сам да си „сглобява почивката“, както масово се практикува у нас, носи рискове за джоба и няма никаква предвидимост за семейния бюджет. Качеството на услугата обаче е друго, защото си го избираш сам.

Така на нашето море 4-членно семейство може да почива за 1500 лева олинклузив

при сносни условия, както и за 3800 лева – при много добри. Може да наеме самостоятелен апартамент срещу 1000 лева за седмица и да се спасява с изхранването. Ако обаче обядът и вечерята са на ресторантски начала, само за това ще отидат още толкова пари.

Лошото е, че ценовата лудница не е само български проблем. Кризите засягат всички държави, но не еднакво – заради различната подкрепа на съответните правителства към бизнеса. Така че лято 2022 навсякъде ще е скъпо. За Турция с около 15% в сравнение с лани, а за Гърция – с близо 20%.

Трудно е да се сравнят цените между морето в България, Турция и Гърция просто защото няма идентични условия за туристите. В Турция масово се предлага олинклузив, докато в Гърция в най-добрия случай е нощувка + закуска+ вечеря, посочва Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Бъдеще на туризма“. Но условно ценово можем да ранжираме така: най-скъпо за 4-членно семейство би излязло в Гърция, после със съвсем малка разлика идва 7-дневна почивка по родното море. На трето място идва Турция с нейния олинклузив. Имайте предвид, че това е само ориентировъчна класация, защото до турските курорти обикновено се стига с чартър, докато до Черноморието и в Гърция – със собствен превоз.

Така че, за да сравняваме адекватно, трябва да извадим от сметката транспорта и така почивката в Турция ще излезе най-икономична при съотношение цена – качество.

Тази година за българските туристи изгря нова дестинация – море в Албания. Най-прочутият морски курорт е Дуръс и той бие дори и Турция по евтиния. Сравнението отново не претендира за съвсем точно, защото и в Дуръс хотелите рядко предлагат олинклузив. Плажът в Дуръс е прекрасен, дълъг и просторен, а плажните принадлежности струват символично, от рода на 2 евро за комплект чадър и шезлонг, разказва Павлина Илиева. Дестинацията отскоро се разработва от български туроператори и затова не разполагат с кой знае колко места. Но свободно, в една от големите резервационни платформи двама възрастни с две деца могат да почиват на първа линия в 4-звезден хотел за 2000 лева с включена закуска или да наемат апартамент във ваканционна вила за 411 лева. По подразбиране, имотът е доста далеч от пясъка и вълните, но пък е обзаведен много стилно и е с напълно оборудвана кухня.

Седмица в Египет излиза по-евтино от 5 дни на Слънчака

Много българи за поредна година ще почиват извън страната, а причината за това са почти изравнените цени между някои от най-популярните международни дестинации и родните курорти. Ножицата между тях се затваря все повече, в резултат на което мнозина туристи предпочитат пътуване в чужбина.

Подобен е казусът на семейството на Дилян и Мариета Караджови. Двамата млади пловдивчани още през април започват да планират лятната си почивка. „Първоначално мислихме за някои от курортите по нашето Черноморие и се бяхме насочили към два хотела в Слънчев ​бряг. Направили сметка за ранни записвания за 5 нощувки в хотел 4 звезди и калкулацията показала близо 2100 лева.

Така Дилян и Мариета решават, че ще почиват извън страната. Пловдивчаните разказват, че след кратко търсене намират оферта за 8 дни (7 нощувки) в египетския курорт Шарм ​ел Шейх, като цената за двамата е малко над 2400 лева. Докато за подобна сума в родния Слънчев бряг те ще получат 5 нощувки на базата на олинклузив, в пакета за Египет са включени освен 7 вечери в четиризвезден хотел, отново на базата на олинклузив, и самолетните билети от София до Кайро с всички летищни такси и трансфери, екскурзии до няколко музея и популярни туристически дестинации, както и шезлонги и чадър на собствения плаж на хотела.

Според младото семейство родните хотелиери сериозно трябва да преосмислят ценообразуването и допълнителните активности, които могат да предложат на гостите си. „Просто няма логика да мога в средата на септември да ида до Египет със самолет и тази екскурзия да ми струва средно 340 лева на ден с редица бонуси, докато само храната и нощувките в еквивалентен хотел по нашите курорти да излиза средно 380 лева на ден за двама души“, категоричен е Дилян Караджов.

Руснаците летят към Анталия

Това лято по нашето море руска реч няма да се чува. Заради санкциите на ЕС към Русия „Маша и Алексей“ ще лежат по плажовете на Анталия и Кушадасъ. Турция успя да се споразумее с правителството на Владимир Путин и дори ще субсидира чартъри с руски туристи. Само за морските курорти са договорени над 200 чартъра. Гърция също ще поеме част от хората, които ще кацнат в Турция и оттам ще влязат в Гърция. Най-големият наплив се очаква към островите Санторини и Крит.

Евтиното море е през юни, после 25% отгоре

На прага на трето поредно лято сме, в което очакванията към активния сезон са сериозно занижени. За сметка на това цените по хотелите растат ежегодно напук на пандемията, а сега и на войната. Разбира се, има и обективни фактори за поскъпването, но със сигурност сега средностатистическите родни туристи ще харчат по-обрано.

За да добием ​ясна представа за ценообразуването и тенденциите в сектора, взехме за пример три хотела от една и съща ​категория 3 звезди – в Несебър, в Албена и в Китен. Посочените в таблицата цени са за една нощувка на двама души на принципа all inclusive.

Веднага прави впечатление, че между 2019 и 2022 година средната цена в активния сезон за нощувка при хотела в Несебър е скочила с близо 21,5 на сто, или от 182 лева през 2019 година (последното лято преди пандемията) до 221 лева през тази година.

Много по-малък е скокът за този период при 3-звездния хотел в комплекс „Албена“ – близо 11,5%, въпреки че масово хотелите в северния курорт са позиционирани във високия ценови клас. Така през 2019 година провереният от нас хотел за периода юни-август е струвал 340 лева, докато това лято същата двойна стая с включен all inclusive е скочила до 382 лева.

Малко над 16,5% пък е скокът за хотела в Китен, който е позициониран в по-достъпния ценови клас. Там 2019 година за една нощувка на двама души е трябвало да подготвим средно 120 лева в активната част от сезона. Докато през тази година в същия хотел цената вече е 140 лева.

Впечатление прави, че колкото по-масов е курортът, в който е разположен хотелът, толкова по-сериозно е увеличението в цените на годишна база. Друг интересен извод, който може да направим от сравнението на цените по години, е, че юни месец е най-изгоден за почивка по родното Черноморие. Тогава цените са средно с около 25% по-ниски в сравнение с тези през юли и август.

100 лева допълнително за горивна такса

„Горивна такса“ помпа цените на почивките в чужбина, изпълнени със самолет. Ситуацията е много неприятна, защото екскурзиите са предплатени отдавна, но авиокомпаниите вдигат тази такса заради скъпото гориво, което ползват. Туроператорите започнаха да я налагат масово и видимо от 1 март. Така например екскурзия Париж – Мон Сен Мишел – замъци по Лоара – Лион – Торино става със 100 лева по-скъпа за туристите, които тръгват утре. 60 лева отгоре пък ще заплатят тръгващите за Амалфийска ривиера. От началото на май организираното пътуване до Мадрид – Барселона – Валенсия се вдигна с 85 лева.

Повишение имаше и при автобусните екскурзии, но то мина незабелязано, тъй като те се плащат по-скоро до датата на тръгване.

АПИ обещават: Ремонтите по магистралата – от понеделник до петък по пладне

Агенция „Пътна инфраструктура“ обеща, че ще съобразява ремонтите на пътната инфраструктура до и по морето с трафика. Тъй като няма как ремонтите съвсем да спрат, те ще се съобразяват с трафика. Агенцията разработва временна организация на движението с цел максимално да се улесни придвижването на туристите през летния сезон, особено в петък, събота и неделя. За да се облекчи трафикът към морето на АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“, по всички текущи ремонти ще се работи от понеделник до средата на деня в петък, заяви Тодор Василев, председател на УС на АПИ. Планирани са много ремонти в района на Южното и Северното Черноморие.

От 1 юни в Слънчев бряг пък затягат режима, нужен за безпроблемното протичане на туристическия сезон. Паркирането в синя зона в комплекса ще се заплаща на цена от 2.50 лв. на час.

В момента на Слънчака е неузнаваемо. „Регистрираме струпване на автомобили, предимно с украинска регистрация. За да бъдем коректни към настанените в хотели в Слънчев бряг украински бежанци, от 17 май сме започнали кампания, с която да предупредим за предстоящите нови режими за престой на автомобили на територията на комплекса в зона „Изток“, коментира Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД.

Разпространява се съобщение на български и английски по паркираните возила. Същото съобщение се предоставя и на управители на хотели, където има настанени украински бежанци, то е изпратено и до „Съюз на собствениците Слънчев бряг“ с цел превенция и предварително информиране на украински граждани и гостите на курорта. В момента там текат последните подготовки за сезона.