Само в 7DniSofia.bg

Внимание, пенсионери! Последни данни за изплащането на новите пенсии

пенсионери

Новите, по-високи пенсии, които ще влязат в сила от 1 юли, ще стигнат до възрастните хора през август. Като се имат предвид графиците, всички ще са ги получили някъде към Голяма Богородица /15 август/. Според решението на партньорите от управляващата коалиция, те ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6.1%, със средно 20%.

Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение, пише standartnews.com.

От управляващата коалиция се похвалиха, че ще постигнат драстично увеличение с 56% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват, че за предходните 12 години по времето на управлението на ГЕРБ пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв., отбеляза премиерът Кирил Петков.

Опасенията обаче са, че докато парите стигнат при хората, инфлацията вече ще е изяла увеличението.

Нов скок ще бъде направен от 1 октомври. Така към Архангелов ден /8 ноември/, ще има радост за 770 000 пенсионери. Парите им ще бъдат преизчислени по т. нар. „швейцарско правило“, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията – в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

„Последните разговори с министъра на финансите са неокончателни, може би той трябваше да го съобщи като новина, но почти сме се спрели на този вариант – едно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%, което компенсира тия 60 лв., в пенсията ги вкарва, плюс така преодолява до голяма степен инфлацията“, каза социалният министър Георги Гьоков. Той предлага и драстично увеличение на тавана на пенсиите – 3400 лв., така че ограничени от него да останат много малко пенсионери – под 1000.

Друго предложение е за увеличаване на минималната заплата от 1 юли. Сега тя е 710 лв.