Само в 7DniSofia.bg

Мутафчиев към правителството: Културата не ви е приоритет! Обричате хората на безработица!

христо мутафчиев

„Докато инфлацията расте, а ние чакаме Министерството на културата да свали решетките от Народното събрание, човешки съдби в целия публичен сектор на сценичните изкуства висят на косъм“, написа в профила си във Фейсбук актьорът Христо Мутафчиев.

„Най-критично е положението на творците и служителите от извънстоличните театри. Не се предприемат никакви мерки и то точно сега, в най-кризисното време. Правителството и всички отговорни институции отказват да комуникират с представителите на бранша, не се интересуват от работата им, не отчитат нуждите и потребностите им, защото просто не се вълнуват от това, заявява Мутафчиев.

Ето какво още написа председателят на Съюза на артистите в България:

Въпросът ми е каква е стойността на човешкия живот за управляващите? Каква значимост има творецът днес?

Поставих тези и други въпроси за оцеляването на българските артисти пред министъра на културата и му заявих най-отговорно, че ако при актуализацията на бюджета не се осигурят средства, за да бъде увеличен единният разходен стандарт и трудовите възнаграждения, в началото на новия сезон колегите в цялата страна ще бъдат принудени да протестират по един или друг начин.

Ние всички носим отговорност и към публиката си, с която трудно възстановяваме отношения, след пагубните последствия от пандемията. Към това трябва да прибавим, че залите в цялата страна са крайно амортизирани и оставени да тънат в разруха. Никой от управляващите дори не помисля за каквото и да било подобряване на инфраструктурата, а сградите са държавна собственост.

В тези условия, при липсата на каквато и да било стратегия и визия за култура, всички директори са принудени да се оправят сами и буквално да оцеляват. А от тях се изискват високи резултати, мениджърски постижения, иновативни подходи, стратегии за развитие на публиките, както и да осигуряват работа на младите таланти.

Намирам разнопосочните идеи и намеренията за каквато и да било промяна чрез унищожаване, закриване или преструктуриране на трупи, театри и културни институти, за крайно предумишлено посегателство към българския театър.

Обричате хората на безработица! Никой няма право да руши нещо, което не е създал, добавя още Мутафчиев.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории