Само в 7DniSofia.bg

Нова вид престъпление в София: Крадат гориво от служебни коли, дупчат резервоари на 3 места

Fuel pumps petrol

С всяка вълна на инфлация и икономическа криза закономерно се появяват и нов вид престъпления. В момента е изключително актуална темата за растящите цени на горивата, а отстъпката от 25 ст. на литър гориво, включена в пакета мерки на правителството, не омилостивява и не разколебава крадците. В София действа група за кражба на гориво. Тяхна мишена са автопаркове на фирми и особено на такива, свързани с търговска и транспортна дейност. Във вторник сутринта автомобилите на фирма за санитарни материали, със седалище на Гара Искър, осъмна с празни резервоари.

И петте автомобила са останали без гориво, след като в понеделник вечерта, в края на работния ден, те са заредени до горе. По случаят е подадена жалба в Осмо РПУ-СДВР, съобщава Столица.bg. Първата кола тръгва от базата и закъсва след километър. Веднага в офиса започва проверка и се установява, че и другите четири автомобила също са без гориво. На всички резервоарите са били продупчени с по 3 дупки. Около обяд става ясно, че и колите на съседната по офис фирма са с празни резервоари – камион и лека кола. Крадците на гориво са действали през нощта. Пострадалите разчитат на охранителни камери, за да бъдат установени апашите. Засега групата действала в крайните квартали, в индустриални зони. „Ако цените на горивото продължат да се покачват, крадците ще започнат да вършеят и в жилищни квартали, сред паркираните между блоковете автомобили“, предупреждават потърпевши.

Полицията работи и по версия за отмъщение, но по-вероятната причина е кражба на гориво заради високите цени. Снощи цената на дизела беше 3.65 лв. за литър, а на най-масовия А95 – 3.28 лв./л. Проверка на Столица.bg показва, че във вечерта на кражбата дизелът е бил 3.55 лв.