Само в 7DniSofia.bg

Д-р Николова с шокиращи данни за острия вирусен хепатит и симптомите му: Наблюдавайте се

д-р Гергана Николова

Трябва високо ниво на лична хигиена. Това каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Българския лекарски съюз, в дневния блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ за острия вирусен хепатит при малките пациенти.

Общопрактикуващият лекар уточни, че този хепатит се причинява от аденовирус, както и не се причинява от вирусите, които са тип А или тип В. „По-различно няма в самата симптоматика, а вирусната етиология е различна. Характерното е това, че се засягат децата, особено в по-ранна детска възраст, по-често се проявява между 2 и 6-годшна възраст, но са описани случаи до 16 години. Не можем да кажем поради каква причина. Това, което е описано, е, че има предшестваща симптоматика на вирусно заболяване, много често съпътствана с болка в корема, от гадене, в някои случаи от повръщане“, обясни тя.

Нейните насоки към родителите са: да се наблюдава пожълтяването най-напред на очичките, склерата става по-жълтеникава, потъмняването на урината – изключително характерен симптом, много чест и в случаите на хепатита. „Ако видите една изключително тъмна урина, наподобяваща една тъмна бира, светли изпражнения, пожълтяване на очичките, пожълтяване на кожата, това са типични неща, които няма как да се сбъркат с нещо друго. Може пациентите да се оплакват от тежест в епигастриума, може да има гадене, да има безапетитие“, разясни тя.

Д-р Николова заяви, че засега няма описани случаи на възрастни, които да са развили симптомите на остър хепатит след аденовирусна инфекция. „Принципно хепатитът е болестта на мръсните ръце. Затова ще повтаряме отново, както говорихме и при предишната пандемия с коронавируса, трябва миенето на ръцете и високата хигиена. Когато се прибере детенцето в къщи, измийте ръцете, преди да седне да се храни – също. Това е начинът, по който вирусът прониква в организма. Трябва да имаме високо ниво на лична хигиена“, подчерта тя.

По отношение на инкубационния период няма разлика от една вирусна инфекция – тя ще се развие в разстоянието на 10-14 дни. „Апелирам към родителите: когато забележат нещо такова, нека се свържат с личните си лекари, ние всички сме достатъчно обучени, наясно какво трябва да направим в тези ситуации. Нищо няма да бъде пропуснато и нито едно дете няма да бъде пренебрегнато. Всичко, което трябва да бъде изпълнено като диагностична процедура, ще бъде направено“, каза още д-р Николова.