Война в коалицията! ПП контрира Слави: Откъде черпи информация, като не участва на съвета?!

андрей гюров

Не знам откъде г-н Трифонов черпи тази информация, той не участва в последните месеци нито в лидерския съвет, да не говорим в експертните съвети, където се събираме всички представители на коалицията. За нас винаги е било от изключителна важност диалогът в коалицията да върви. Такъв диалог предстои днес на коалиционен съвет, на който ще бъде обсъден окончателният пакет от мерки.

Това заяви пред БНТ председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Вчера лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа във Фейсбук, че напоследък в управлението на страната стават непонятни неща.

„Да, знам, че звучи малко странно, при положение че „Има такъв народ“ е част от управляващата коалиция, но е факт. Нелеп факт. Защото представителите на „Продължаваме промяната“ в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат“, добави Трифонов.

„Пакетът (б.р. от 14 антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв.), които представихме вчера, включва неща, зад които можем да застанем, които са остойностени от Министерство на финансите и знаем, че можем да се вместим в бюджетната рамка, която сме задали и които отговарят на основните принципи, които отстоява „Продължаваме промяната“ от началото на предизборната кампания“, заяви Гюров.

Припомняме, че пакетът от антикризисни мерки включва увеличаване на минималната пенсия от 370 на 450 лв. от юли и пропорционално нарастване на всички пенсии (с 21,6%). Максималната пенсия пък ще бъде увеличена от 1500 лв. на 3400 лв. от юли. От октомври ще има нова актуализация на пенсиите, която ще е на различен принцип от прилагания досега и ще намали разликата между старите и новите пенсии.

Данъчното облекчение за работещите родители ще се увеличи от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. – за две деца. В мерките е и отстъпката от 25 ст. при зареждането на гориво до 50 л от физическите лица.

Предлага се още от 1 юли да се намали на 9% ДДС за парното и топлата вода, както и да се вдигне прагът за регистрация по ДДС на фирмите на 100 000 лв. Също и освобождаване от акциз на тока и газа.

Гюров заяви, че мерките не са приети „под натиска на улицата“.