Бъдещите шофьори се хванаха за главите: Чака ги неприятна изненада

учебна кола1

По 1300 лв. може да стигне цената на шофьорския курс до края на годината заради галопиращите цени на горивата, съобщава в „Телеграф“.

Автошколите за последно актуализираха цените си през миналата есен, когато цените на промишления ток достигнаха главоломни нива.

Тогава цената на шофьорския курс достигна до средни нива около 900-950 лв. за престижните школи с модерни автомобили, собствени центрове за теоретично обучение и покриване на законовия норматив от часове по кормуване. В момента теоретичната подготовка е 40 часа, а практическата -31 часа кормуване.

Представители на бранша за подготовка на начинаещи водачи потвърдиха, че при цена на бензин и дизел над 3 лв. цените не могат да се задържат каквито са.

Според тях разходите за гориво на една школа, работеща на светло и плащаща данъци и осигуровки, са около 30% от общите, а настоящите цени на курса са калкулирани при цена на бензина около 2,40 лв.

На фона на общата инфлация и заплахата за прекъсване на доставките на руски нефт обаче има опасност до края на годината бензин и дизел да доближат 4 лв. за литър. Макар и с по-малка част от разходите, поскъпналият ток за бизнеса също оставя фирмите без избор да повишат цените.

„Поскъпването е неминуемо за всяка една школа, която спазва закона и плаща дължимите данъци и осигуровки“, каза Красимир Георгиев, собственик на една от големите автошколи у нас и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ).

„Или трябва да коригираме цените нагоре, или часовете по кормуване надолу. Ясно е, че с оглед на безопасността на пътя и подготовката на младите водачи е по-добре да изберем първото“, коментира Георгиев.