Управляващите се гаврят с пенсионерите! Лъжат ги, искат да купят любовта на хората

пенсионери

Решение на коалиционен съвет с колко да се вдигнат пенсиите все още няма и съответно още нищо не е окончателно, установиха репортери на “Труд”. Освен това по-съществената реформа в пенсионния модел се отлага за 1 октомври, въпреки че в коалиционното споразумение беше записано, че с актуализацията на бюджета от 1 юли трябва да бъде предложен по-справедлив пенсионен модел.

Социалният министър Георги Гьоков обясни, че пенсиите ще бъдат увеличени с 21,5% от 1 юли. А след това трябва да има още една индексация от 1 октомври, така че размерът на старите пенсии да се доближи до новите пенсии, които са значително по-високи.

От думите му обаче става ясно, че увеличението с 21,5% е предложение на работната група, в която участват представители на НОИ и министерствата на финансите и на социалната политика.

В късния следобед вчера се оказа, че обещаните 21,6%, с които се твърдеше, че ще се увеличат пенсиите от 1 юли вече не са актуални. Ангажираната с проблема работна група от експерти, по разпореждане на Асен Василев е започнала нови изчисления. Поредният експеримент е върху диференциация на базата на размера на пенсиите.

Депутати от управляващата коалиция признаха, че все още финансовото министерство не е готово нито с разчетите, нито с конкретните антикризисни мерки. А в края на миналата седмица Асен Василев съобщи, че в понеделник правителството ще обяви целия пакет антикризисни мерки.

От медията потърсиха за коментар народни представители от опозицията, които казаха, че мотаенето и лъжите около пенсиите са опити за потушаване на народното недоволство от некадърното управление. Това е причината Кирил Петков и министрите да излизат всеки ден с напразни обещания и лъжи.

Сега за управляващите е най-важно да запазят постовете си като за целта са готови да обещаят да похарчат стотици милиони левове, за да купят любовта на хората, категорични са депутати.

За първото тримесечие на годината разходите за пенсии, без добавките към тях, са малко над 224 млн. лв. За първата половина на годината дадените пари за пенсии ще нараснат до 448 млн. лв. За увеличение на пенсиите с 21,5% от 1 юли ще бъдат необходими близо 100 млн. лв. на месец. Ако има още една индексация от 1 октомври, разходите за пенсии ще нараснах още повече.

До необходимостта от вдигане на пенсиите се стигна след като правителството на Кирил Петков се забави с мерките за компенсация на бизнеса заради скъпия ток и не предприе нищо, за да укроти поскъпването на горивата. В резултат производителите на храни вдигната цените си, а сега се налага правителството да мисли за спешни мерки за увеличение на пенсиите. Ако кабинетът беше предприел навременни мерки за подпомагане на бизнеса, нямаше да се налага сега да потушава огъня на народното недоволство със стотици милиони левове, които пак са взети от хората и фирмите чрез данъците.

Георги Гьоков лансира още няколко мерки преди те да бъдат одобрени от коалицията в управлението и по този начин реално създава напразни очаквания сред хората. Той обясни колко би било хубаво да дадат по 50 лв. за всяко дете, да бъде намален ДДС за хляба, а минималната заплата да стане 770 лв. от 1 юли. Но от думите му стана ясно, че за тези мерки също няма решение на коалиционния съвет. И ако дават по 50 лв. на дете, тази помощ ще бъде еднократна, а не всеки месец. В момента работещите хора със средни за страната доходи не получават детски, а това е социално помощ само за най-бедните.

Хасан Адемов, депутат от ДПС: Смятали са отзад-напред
Няма яснота след увеличението, кои пенсии ще бъдат над линията на бедност, защото не е казано колко ще е минималната пенсия. Ако минималната пенсия остане колкото е сега – 370 лв. оттам нататък се правят сметки дали тези 21,6% ще бъдат достатъчни да получаваш по-голям размер доходи, отколкото си получавал до Нова година заедно с добавките.

Единственото, което може да се каже, че за увеличението ще са необходими около 170 – 180 млн. лв. на месец допълнително. За шест месеца ще трябват над 1 млрд. лв., които ще трябва да се заложат при актуализацията на бюджета.

Наследствените, инвалидните пенсии, както и тези несвързани с трудова дейност – социалната пенсия за старост, социалната инвалидна пенсия – са процент от минималната пенсия, а никой не казва колко ще е тя. Последните няма да достигнат линията на бедност, т. е. уверенията на премиера и на финансовия министър, че няма да има нито една пенсия под линията на бедност не са верни.

В бюджета на ДОО, който приехме през месец март е записано осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило от 1 юли с 6,1%. Те смятат отзад-напред. Първо добавят 60 лв. от досегашната COVID-добавка, слягат и увеличението на инфлацията за тази година и стигат до процента. Смятат, че с този процент ще покрият размера на парите които хората са получавали до края на миналата година. Няма принцип, съвсем емпирична сметка.