Само в 7DniSofia.bg

Радев с остър коментар за хаоса в държавата, срина кабинета: Загубихте доверието!

румен радев

Политиката на „Булгаргаз“ е неразбираема и извън политическата и управленска логика, заяви президентът Румен Радев. По думите му не е логично да се обявява прогнозна цена на газа за юли, а чак в средата на май да се определя тази за настоящия месец.

„Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост и аз се надявам тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да са дългосрочна политика за българското правителство.“ – каза държавният глава.

Той не уточни дали е информиран за конкретните параметри на договорката за внос на газ от САЩ, но изтъкна, че в тази ситуация най-важно е правителството да информира гражданите и бизнеса, за да може да има предвидимост.

Румен Радев коментира и протеста на превозвачите.

„Кризите, в които се намираме са тежки, но е най-важно да не се допуска криза на доверие. Защото никое правителство не може да извади страната от тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е да има диалог – открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и да се отстояват мненията на всички страни.“ – каза Радев.

Дали има криза на доверие зависи от поведението на хората и от това дали още хора ще се включат в тези протести, допълни Радев.

В отговор на въпрос на БНТ дали очаква предсрочни избори държавният глава отговори, че единствено от правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа.

Държавният глава награди победителите в надпревара по лека атлетика за деца и младежи в рамките на инициативата „Спортувай с президента“, която се проведе на националния стадион „Васил Левски“.