На връх вместо на бал: Абитуриенти заменят купона с планинско изкачване

payimage-489187

Абитуриенти ще изкачат планински връх вместо да отидат на бал. Точно такъв е случаят със зрелостниците от столичното 29-о училище „Кузман Шапкарев“. Те са решили да отбележат паметния ден с поход на 21 май – ден след втората матура, вместо да купонясват в ресторант.

„Децата решиха така, защото считат, че изкачването има значение за тях. Балът е нещо, което се формализира и не му се предава съществен смисъл, докато в това те виждат идея, знаци, символи“, сподели директорката Маргарита Милева. Това се вижда и от поканата, която дванайсетокласниците изпращат до педагозите си. „Години наред ни давахте сили и мотивация да вървим нагоре. Устремът към висините, който запалихте в нас, няма да угасне с последния училищен звънец. Искаме да споделим с Вас още едно изкачване. Ще се радваме да покорим заедно връх Половрак в живописната Лозенска планина. Името му е дадено от древните траки и означава “орлов поглед”. Да се извисим като орлите и да погледнем смело към бъдещето!”, споделят младежите.

С изкачването на върха абитуриентите няма да изхарчат и много пари на родителите си, тъй като не им трябва официални костюми и куверти. В изкачването ще се включат всички техни преподаватели от 8-и до 12-и клас. „Колегите бяха много изненадани, всички поздравиха зрелостниците за идеята. По-различна е от това, което се прави на баловете по ресторанти. Идеята е да се направи нещо общо с учителите, да се преодолее поредната трудност. Държаха да е връх, за да има изкачване и преодоляване. Пожеланието ни е да покоряват още върхове и да се справят с изпитанията, а ние като техни учители дадохме началната подкрепа и те са благодарни за това“, сподели пред „Телеграф“ Венелина Стоянова, зам.-директор на училището и бивш класен ръководител на учениците. В последния учебен ден педагозите изненадаха възпитаниците си. На изпращането те им подариха трибагреници. „Целият клас е патриотично настроен. Идеята е където и да отидат да покоряват чужди светове, да не забравят родината си и да се връщат винаги тук и да носят България в сърцата си“, обясни Стоянова.

Абитуриентите на Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски” в Монтана запомнят своя бал пък с музикалния поздрав от директорката. „Тази година не съм решила все още дали дали ще пея, но понякога пея. Учениците го запомнят. Учителят ни по музика е Пламен Крумов от Виво Монтана и с него правим нещо. Единствено ние, защото ресторантът нищо не предлага освен диджей. Баловете в Монтана са много елементарни, защото заведенията не предлагат нищо друго освен музика”, обясни директорката Бойка Симеонова. Тя допълни, че понякога има и заря, но тя се плаща от учениците, ако се предлага от хотела. Затова най-тържествено за абитуриентите на математическата гимназия е връчването на дипломите. „Имаме шалчета и шапки с отличителните знаци на гимназията. За всеки един от тях казвам нещо, когато му връчвам дипломата. Това им остава и кара детето да се чувства значимо. Тук влагам повече ресурс, защото искам да се получи по-тържествено, спазваме ритуала”, разказа Симеонова. Тогава тя връчва и три стипендии – една от бюджета на училището и две уредени на името на професор Гаврилов, който е бивш възпитаник на гимназията. Награждават и отличник на випуска.

Абитуриентите в столичното 153-то Спортно училище „Неофит Рилски“ ще бъдат изпратени от олимпийската шампионка Стойка Кръстева, която е треньор по борба в школото. Всички ученици в спортното училище са от „Локомотив”, затова сред официалните гости на церемонията днес ще бъдат ръководството на футболния клуб, на обединени спортни клубове, районната администрация, Министерството на спорта. „Всички класове се събират в двора на училището, има предаване на знамето, обръщение към учителите, слово на директора, пожелания за попътен вятър. Спазват се всички ритуали. Вече ковид мерките отпаднаха, така че официалното изпращане ще бъде по-спокойно. Миналата година беше по-семпло заради пандемията, имаше ограничителни конуси, ленти, по-малко ученици. Интересно им е на всички хора как протича“, сподели директорката Мариана Цветкова.

В Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ изпращат своите ученици по-спокойно, без голямо тържество. „Не смеем, защото не искаме да рискуваме здравето на учениците и да не могат да отидат на матура. Всеки клас ще бъде в класната си стая“, обясни директорката инж. Звезда Пеева.

Сключват договори за неустойки
В Националната финансово-стопанска гимназия учениците избират още преди да завършат 11-и клас къде ще отпразнуват бала си. За да си запазят ресторанта на дадената дата, те сключват предварителни договори с хотелите, обясни директорката Мая Гешева. Част от тях обаче не са в полза за учениците и затова те трябва да внимават какво подписват. В тях са били заложени основно клаузи с неустойки за учениците и какво трябва да плащат, ако счупят нещо или се откажат, но не и да има гаранция от страна на хотела. Балът на тазгодишните зрелостници на НФСГ ще бъде на 27-и. „Учениците са избрали свой маршрут, който е извън училище, тъй като тогава е нормален учебен ден. Той ще бъде по знакови емблематични за нашия град места – храм-паметника „Свети Александър Невски“ , Националния исторически музей и оттам ще тръгнат към хотела”, разясни Гешева. В петък абитуриентите ще бъдат изпратени в училищния двор. „Изпращането ще бъде свързано с ритуализацията на училищния живот. Ще има церемония, свързана с предаване на училищното знаме и всичко останало, което е свързано с инициативността на най-малките ни ученици и постигане на приемственост между 8-и и 11-и клас. Родителите също са добре дошли в училищния двор”, сподели директорката на НФСГ.

Миналогодишният випуск също облича роклите
Миналогодишният випуск на Средно училище „Неофит Рилски” в град Твърдица ще облече официалните рокли и костюми, за да отпразнува бала си подобаващо. Миналата година завършването им е било по-семпло заради пандемията, затова са им обещали да ги поканят отново, сподели директорката Петранка Минчева. „Не сме прекъсвали традициите заради ковид, но церемониите бяха с ограничен брой хора. Емоцията беше по-различна. Беше потискащо, че в огромния училищен двор, който друг път е пълен с ученици, бяха само 11-и и 12-и клас с родителите си. Те бяха на разстояние и на фона на огромния двор бяха малко”, допълни тя. Випускът е от 20 зрелостници. Те идват в училище, минават по червения килим, правят си снимки и ги изпращат. След това абитуриентите отиват и поднасят венци на паметника в центъра. „Традицията с венците се спазва и се предава от години. Тя е поне откакто аз съм била ученичка в същото училище”, сподели Минчева. След това зрелостниците отиват в ресторанта в Сливен, където прекарват вечерта.

МВР дебне, ще глобяват без компромиси
МВР стартира засилени проверки във връзка с настъпващите абитуриентски балове. Като най-натоварения ден от ведомството отчитат 24 май. От полицията предупреждават, че ще бъдат абсолютно безкомпромисни, няма да има никакъв толеранс към абитуриенти, нарушаващи законите. Особено внимание ще се обърне на шофьорите с проверки да не са пили алкохол или употребили и наркотици. Ще се съблюдава зрелостници да не изскачат от прозорците на колите по време на движение. От МВР уточниха, че още през април са провели срещи в училища в цялата страна. Инструктирани са и съдържатели на увеселителни заведения и охранителни фирми. Ще се следи особено стриктно непълнолетни лица да не бъдат допускани без придружител в заведенията след 22 часа. Предвид матурите в много от дните, в които учениците не учат и участват в различни организирани прояви, са извършени контролни проверки. Съставени са протоколи за предупреждение към абитуриенти и 102 акта, на място са установени 3 нарушения за алкохол и 232 за скорост.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории