Заплашиха управляващите: Приемете еврото, за да спасите борда! Иначе – революция!

кирил петков асен василев

Приемането на еврото от България е фундаментален проблем за бъдещето на държавата ни. През 2014 г. имахме супер условия за разлика от днес, но тогава политическата олигархия на ДПС с Иван Искров и Орешарски заложиха на псевдоклиентелата, заяви за ПИК топ-финансистът Кольо Паръмов.

И какво – срутиха КТБ и разкрадоха из дъно по най-безцеремонния начин остатъка. После, през 2018 година, приложихме детайлна проверка от страна на ЕЦБ на българските банки, която след 9 месеца предложиха куп препоръки, като и до днес са в преход с неустановени порядки.

През това време прибалтийските държави усетиха изгодата и я материализираха твърде успешно, а гърците, понеже са изчислители – корабособственици, доказаха, че са наследници на Византийските императори. Блокираха 37 европейски банки, за да им опростят 112 милиарда евро и целева помощ от 36 милиарда, и отлагане за 3-5 години заем за 24 милиарда евро. Ние, българите, не проумяхме нито изгодата, нито собствения си глад, нито наглостта на олигархията, за да се подготвим към регулация, подготовка за приемане и утвърждаване на новите принципи и приложност на евровалутата.

На 08.01.2016 г. Глобалния финансов интегритет (GFI) от Лондон реши да покаже на света що е то българска олигархия и нейното силно държавническо присъствие! Те обявиха, че между 2001 – 2011 година от българските банки са преведени в 3730 офшора, средно по 2,447 милиарда долара годишно, като по времето на устойчивия Станишев през 2007г. са изнесени 4,641 милиарда долара, а през 2008 г. – 5,358 милиарда долара.

Глобалният финансов интегритет (GFI) уточниха, че от България за периода 2001 – 2011г. са изнесени общо 24,500 милиарда долара и държавата ни е на 47 място от 149 наблюдавани държави по нелегално изнесени пари. А от 2011 до 2021 г. са изнесени още 25,740 милиарда долара, но вече в 4400 офшора. Така тези пари, близо 50 -51 милиарда долара, ако бяхме приели еврото, щяха 2/3 да останат в България.

Ясно ли е за какво става дума?

Ако бяхме в еврозоната, за всеки превод над 10 000 евро ЕЦБ търси отговор за прецизност, акуратност, законност и целесъобразност на доказателствата. А българската олигархия не пожела такъв финансов продукт, който доказателства и факти да следи ежедневно движението на парите им!

Ето това е основната причина, за да не се приеме еврото в България!

На 25.01.2022 г. през нощта, в 01.00 часа, президентът на Казахстан Токаев изнесе една странна реч. Той обясни надълго кой-как и защо бе подготвил тамошното въстание и с какви пари.

Чест му прави на президента Токаев, че съобщи важни факти, които впечатлиха целия свят. Той заяви, че голямата грешка на Прехода в Казахстан е, че е родил/преродил 162 души олигарси, които владеят половината от Казахстан, която държава има територия колкото 28,5 Българии.

Половината от 28,5 Българии са собственост на 162 души! ЗАЩО? Защото е нямало контрол и визия за възход на държавата им.

А, тук, при нас, имало ли е? Не, категорично!

Червените барони откраднаха парите от Външно-търговските дружества и направиха Иван Костов министър-председател. Той пък събра около себе си един неграмотен и лаком „сбирщоляк“, както удачно използва този израз Калина Андролова, за да ги прави капиталисти!

Червените барони откраднаха парите от Външно-търговските дружества и направиха Иван Костов министър-председател. Той пък събра около себе си един неграмотен и лаком „сбирщоляк“, както удачно използва този израз Калина Андролова, за да ги прави капиталисти!

Ето, това са българските капиталисти, изнесли от България цели 50-51 милиарда долара, без никаква отговорност, без никакъв контрол, без никаква фиксация, разследване, осъждане, затвор или конфискация!

Като бивш Главен ревизор на БНБ поставих на дневен ред този въпрос, заедно с предвидените мероприятия по закона. Вместо да стартира Програма по тези контролни мероприятия, последва уволнението ми на 01.01.1998 – преди цели 25 години, и премахването на чл.22 от закона на БНБ с ликвидация на длъжността – Главен ревизор на БНБ!

Кандидат олигарсите на БСП не искаха да се знае истината за трансформация на техните пари след изкуствения фалит на 16 банки година по-рано! Те не случайно трансформираха закона за земята с Иван Костов така, че да се приеме латифундиският модел по притежание на неограничена земя.

И сега 600 души в България имат по 50-100-150-200 хиляди декара земя, разпределят си годишно по 1,1 милиарда лева помощи и деформират схемата на средната класа у нас. Не трябваше да се прераждат тези мултимилионери, а трябваше успоредно с тях да има и 10 000 кооперации, които да осигуряват другата земеделска България . Тя, другата земеделска България, днес е в чужбина, а у нас властва олигархията и наглостта!

С наглостта на олигархията трудно ще се справят управляващите в България независимо кои са те!

Най-големият очертаващ се проблем е:

Състоянието на валутния борд и приемането на еврото!

Проблемът с еврото поставя България на колене. Днес никой не вярва на тази констатация, но всички отговорни политици трябва да се замислят за това. Трябва да се ограмотят, защото цифрите и числата на финансите на държавата показват лоша тенденция и тежка перспектива. Приемането на еврото от чисто финансов въпрос се превръща изцяло в политически, но политиците не са готови да разберат за какво става дума.

Много ги моля, да започнат повече да четат и разберат за какво става дума, иначе ще строполят борда и ще предизвикат в България истинска революция!

Всички критерии за влизане в Еврото са ясни и като политически въпрос това е основен приоритет днес.

Ние вече сме в ERM2 и не можем дa подлагаме на тълкуване ситуацията, а трябва достойно да оттъргуваме нашия национален интерес. Ние повече не можем да се чудим дали трябва да сме в тази 20-годишна общност.

Ето, днес 78 процента от българите са против влизането в Еврото!? Те желаят олигархията да ги управлява и лъже постоянно. Никой не им казва на тези българи за изгодата, за ниските лихвени заеми, никой не им казва, че при една тежка икономическа ситуация бордът може да бъде променен и много от тях ще обеднеят втори път от прехода насам. Това е нов фалит и жестока беднотия!

Българите, от 2014 г., се нагледаха до досега на сражаващите се „Пеевски и Прокопиев“ и гладуват. Защо?!

Защото не им е обяснено, че рискът с борда трябва да се елиминира, защото това е стил на олигархокрацията и тя гарантира на България само последното място в Европа!

Не може България да научи цяла централна Европа преди 100 години на зеленчукопроизводство и сега 5 милиона българи да чакат от Европа да им докарат домати и краставици!

Тази финансова деформация ражда горните парадокси и само глад. Това не е никаква свобода! Да няма къде да работиш, да няма какво да работиш, да няма пари да „свържеш двата края“! Днес 730 000 души в България нямат здравни осигуровки, да не говорим за бъдещи пенсии и допълнителни доходи.

Запазването на финансовата стабилност е най-важният ни проблем. Запазването на борда и приемането на еврото е задача – първа сред първите и това трябва да се осмисли от водачите на България! Нека малко да се обучат и разберат кое какво означава. Нека да разберат елементарните взаимовръзки, нали управляват бюджет и държава.

Въпросът – колко е номиналният БВП, оценен във валута?! Ще успеем ли да достигнем тази година до 5 процента или ще е 2,5 процента или едва-едва ще постигне 0 процента. Какво означава паритетният курс, каква е неговата динамика, какво е съотношението на всяка една от двете парични единици – лев и евро, и най-важното съотношението между покупателната способност към стоките.

Каква е динамиката на паритетния курс? И има ли предпоставки курсът 1,95 лева за 1 евро да бъде подложен на съмнение? След като настоящето правителство взема заеми всеки понеделник, как би се отразила схемата външен дълг и пропорцията неточен БВП като критерий, уточнен за влизането ни в Еврото?

И на края да си “дойдем на думата“. На учредителната конференция на ПП „Български възход“ на 05.05.2022 г. г-н Стефан Янев бе отразен от „Свободна Европа“ с един особен цитат от неговото встъпително експозе като оценка за България:

„Ние сме пред поредната национална катастрофа!!!“

Дали е така, или генералът е преизчислил в аванс твърде неблагоприятната перспектива за нашата Родина – Република България. Трябва да осмислим дълбоко тази констатация и неблагоприятна перспектива.

Тази перспектива е свързана само с едно – с пари.

И който не вярва, да се замисли за своите пари, за своята перспектива, ако я докараме дотам, че с много политика, с много празноговорене да срутим борда.

Идва много тежка втора инфлация, идва голяма финансова оскъдица в международен план и трябват трезви решения заедно с рационалност при търсенето на изходите от липсата на пари.

Трябват умни политици, а не папагали, които да ни бутат пак в блатото на богатата олигархокрация!

Трябва да приемем еврото и едновременно с Европейската централна банка да приемем не толкова ясната европейска финансова перспектива.