Само в 7DniSofia.bg

Криза в здравеопазването! Удряме дъното: Липсват ни над 30 000 медицински сестри

медицинска сестра

Малко над 22 000 медицински сестри, които работят у нас, са в пенсионна възраст. Това е една трета от всички заети в професията, предава Bulgaria ON AIR.

Антоанета Габровска е главна медицинска сестра в онкологичния център в Русе. Завършила е образованието си преди 36 години.

„Акушерките пускат сестрите в болничните заведения почти веднага, в началото на обучението. Още първата година, когато започнах да уча, имах досег с родилки, с новородени, с технит проблеми. Това така ме запали по професията, че повече никога не съм помисляла да я сменям“, сподели Антоанета Габровска.

Натъжава я това, че младите все по-рядко се ориентират към тази професия. По данни на съсловната организация у нас не достигат над 30 хиляди медицински сестри.

„Виждам основната трудност в ниската оценка в обществото на труда на медицинската сестра и въобще на специалистите по здравни грижи. Това личи от отлива на кандидат-студентите за тези специалности“, добави главната медицинска сестра

Яница Михайлова е един от малкото млади хора, които все пак избират професията. Тя работи като медицинска сестра от 3 години.

„Това е една моя детска мечта. Записах, с желание го завърших и сега с желание практикувам, давам всичко от себе си“, каза тя.

Въпреки трудностите, за Яница всеки ден е победа, когато е помогнала дори на един пациент.

„Ние трябва да ги мотивираме, че всичко ще бъде наред, че ще минат една стъпка от техния живот, ние ще бъдем винаги до тях“, добави медицинската сестра.