Само в 7DniSofia.bg

Доц. Гломб хвърли бомба за нова вълна на К-19 и смъртни случаи на заразени с новия хепатит

Доц. д-р Любомира Гломб

„COVID-19 няма да изчезне скоро, ще си остане при нас като другите респираторни вируси. Не бих се учудила от нова вълна. Болниците са празни, но може да има взривове идните месеци. Омикрон заобикаля предшестващия имунитет. Селекцията му беше чист еволюционен късмет за човечеството“. Това каза доц. Любомира Николаева – Гломб в ефира на NOVA NEWS.

Според нея коронавирусът е най-заразен в момента преди да се разболееш и когато изпитваш най-леките симптоми. „Когато дойдат усложненията, човек вече не е заразен“, поясни тя.

Вирусологът коментира и новия вид хепатит при децата. „Може би идва нов вирус, а може да е някой от познатите, който преминава безпроблемно при 99% от населението, но при определен брой хора причинява увреждания. Ще се изследва дали и средата е фактор или е от организма“, посочи медикът.

По думите й засега не се налага да се поставят в изолация контактните лица на деца с хепатит. „Случаите са около 300 в световен мащаб. Докато не знаем какъв е причинителят на заболяването, елементарните хигиенни мерки ще бъдат полезни“, обясни тя. И допълни, че е пресилено да се сравняват случаите на хепатит с пандемията.

„Има повишаване на броя на случаите в Алабама, където обикновено има около 1 случай на 200 000 души население. Така са установили новия вид хепатит. В САЩ има пет смъртни случая. Това не бива да се пренебрегва, но не трябва и да се всява паника“, призова Гломб.