Експерт: Кой все още мисли, че САЩ ще доставя газ по-евтино?! Невъзможно е! Прегледайте се

articles__6a46975b9c4c753fd06e321a419803be

Гледам, че тази „новина“ е много вървежна във Фейса, така че се чувствам длъжен да внеса малко яснота…

Т. нар. „цени на Газпром“ се определят по формула, която е залегнала в договора ни с тях. Доколкото знам там 70% тежест има цената на хъба в Холандия, а 30% в свързана с текущата цена на нефта (поправете ме, ако греша!).

Благодарение на последните 30% през последната година България получава от Газпром природен газ на по-ниски цени в сравнение с много страни в Европа, които изцяло зависят от пазара на холандския хъб. Последният пък е най-силно зависим от добива на страните наоколо и глобалните цени на втечнения природен газ.

Ако някой си мисли, че частна американска компания ще изнася втечнен природен газ за България, Гърция, Турция или която и да е страна в Европа на цена, която е по-ниска от котировките на хъба в Холандия, то този човек има нужда от спешна лекарска помощ…

Ако някой си мисли, че технически е възможно природен газ да се добива, пренася, втечнява, транспортира по море, газифицира и вкарва в мрежата на страна без собствена инсталация за регазификация на по-ниска себестойност (и съответно цена) отколкото газ, който идва по тръба от доста по-малко разстояние, то този човек има нужда от спешна лекарска помощ…

Колкото и да не ни харесват, това са пазарните реалности. Определят се от физиката и икономиката.

Политиката е напълно различна тема. И аз не искам да зависим от Русия, но не виждам защо трябва да се ръсят откровени лъжи, за да оправдаем политическото решение да НЕ внасяме от Газпром. Фактът, че Русия води война в съседна страна за мен е достатъчен.

От фейсбук профила на Боян Рашев, експерт по управление на околната среда