Куриоз: Ректор забрани физическия достъп на професор до Техническия университет в София

Технически Университет

Ректор забрани физическия достъп на професор до сградата на университета, пише OFFNews.

Необичайната заповед е издал ректорът на Техническия университет в София проф. дн инж. Иван Кралов на 29 април. Потърпевшият е проф. Веско Панов, който оспори пред съда законността на общото събрание, избрало проф. Кралов за ректор, и спечели делото пред Върховния административен съд. Тогава министърът на образованието акад. Николай Денков отказа да назначи служебен ректор, което не би било прецедент (служебен ректор в ТУ-Варна назначи предшественика му Красимир Вълчев, след като професор Росен Василев бе отстранен за плагиатство). Така университетът повтори избора си на ново общо събрание и проф. Кралов отново е ректор.

Проф. Панов се пенсионира и това е формалното основание за заповедта.

Но досега на преподавател не е бил спиран физическият достъп до университета. Най-малкото, защото макар и без заплащане, част от тези професори и доценти продължават да ръководят докторанти, какъвто е и случаят с проф. Панов. А и досега явно на никого не му е хрумнало, че професор пенсионер би могъл да представлява заплаха, допълва източникът на информацията.

От 4 май до момента няма позиция от Техническия университет относно мотивите за заповедта.

„Мой приятел – ректор възкликна „Кокошкари!“, когато видя заповедта“ – коментира съдържанието и проф. Панов. Друг заключил: „Израз на ужасяващо безсилие.“

Професорът не е искал да остава в университета при сегашната ситуация, но не е очаквал да преживее такова нехарактерно за академични среди действие.