Контрера бие аларма: Има реален риск заплатите в градския транспорт в София да не бъдат изплатени

Карлос Контрера

Има реален риск заплатите на работещите в градския транспорт в София да не бъдат изплатени. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията по транспорт и пътна безопасност на Столичния общински съвет.

„Дефицитите стават прекалено големи, а в същото време разходите – най-вече в частта енергоносители, се увеличават. Обратна тенденция не се вижда засега“, заяви Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в местния парламент, цитиран от Столица.бг.

По думите му към момента дружествата успяват да покрият разходите за заплати и частично тези за електроенергия, природен газ и дизелово гориво, но и този ресурс вече се изчерпва. Всички присъстващи на заседанието днес бяха единодушни, че финансовата ситуация с градския транспорт в столицата е изключително сложна.

„След направените разчети и паричния поток от Столична община, с който можем да разполагаме тази година, се очертава недостиг в размер на 144 млн. лв. по икономическа рамка“, коментира изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност в София Димитър Дилчев.

Той подчерта, че това е картина на ситуацията към момента, но тя може да се измени в зависимост от това как ще се променят цените на горивата.