Образователният министър Денков стъжни живота на учениците: Удължава се учебната година

николай денков

Малчуганите от 1-ви до 6-и клас ще учат с две седмици повече от следващата учебна година. Това стана ясно от думите на образователния министър акад. Николай Денков пред директори, участващи в пролетната академия на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Началото на учебната 2022/2023 ще бъде на 15 септември, а кога ще завърши, ще обсъдим на отрасловия съвет. Бих предложил уроците от 1-ви до 6-и клас да бъдат удължени с по 2 седмици с идеята това допълнително време да се използва за по-нестандартни методи и подходи за преподаване, за излети навън, часове, свързани с биология и екология, както и за работа с децата, които имат определени пропуски”, заяви той. Така първокласниците, второкласниците и третокласниците ще учат до 15 юни вместо до 31 май, а учениците от 4-ти до 6-и клас ще залягат над уроците до 30 юни.

От ведомството уточниха пред „Телеграф”, че след като идеята на МОН бъде обсъдена, ще се предложи промяна в закона, която ще бъде предложена за обществено обсъждане, какъвто е редът. Дискусията за промяна в учебното време тече от няколко месеца, като от министерството предложиха три варианта. При всеки от тях първият учебен ден бе различен – 15-и, 7-и или 1-ви септември, а краят за децата от 1-ви до 6-и клас винаги е с две седмици по-дълъг. Акад. Денков на няколко пъти увери, че следващата учебна година ще започне традиционно на 15 септември, независимо кой от предложените варианти бъде одобрен. Затова родители, директори и учители останаха с впечатление, че и краят няма да бъде променян. Сега обаче става ясно, че удължаването на учебната година ще влезе в сила.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории