След години затишие лекарите бият аларма: Първи случай на морбили у нас

Кантарджиев

България регистрира първи случай на морбили след две години затишие.

Пациентът е 61-годишен мъж от Хасково, който е хоспитализиран в болница още на 18 април. „Не знам защо изпращането на материала е забавено, но резултатите са излезли миналата седмица. Тази ситуация има хубави и не толкова хубави страни. Хубавото е, че мъжът е бил заразен преди три седмици, лежал е в инфекциозно отделение и до момента не са излезли други положителни проби. Проблемът е, че през последната година рязко падна имунизационното покритие за морбили, паротит и рубеола. Намаляване на обхванатите с ваксина не трябва да се допуска и може да доведе до нов взрив“, обясни пред „Телеграф“ проф. Тодор Кантарджиев.

Проучване
По думите на експерта направеното епидемично проучване не е установило контакт между заболелия и чужденци и по този начин не е доказано дали случаят е вносен. „Ако продължават да се допускат пропуски в имунизационния календар, е възможно да имаме нов бум. Знаете, с мерките в началото на пандемията успяхме да елиминираме и последните случаи на морбили в страната след взрива от 2019 г. Дори и тогава обаче успяхме да ограничим броя на заразените, защото имахме добро ваксинационно покритие и реагирахме бързо с издирване на неимунизирани“, посочи проф. Кантарджиев.

Данни
Данните показват, че през 2019 г. в страната е имало 95,1% обхват на имунизираните срещу морбили деца на възраст 13 месеца, докато през изминалата година този процент е паднал до 88,7. Още по-нисък е той през 2020 г., но тогава имаше временно преустановяване на плановите имунизации, докато през изминалата няма такива ограничения. Всъщност спад има и при редица други важни имунизации от задължителния календар, като третият прием на ваксините срещу дифтерия, тетанус и коклюш и срещу хемофилус инфлуенце тип Б. Обхватът там също е под 90 процента за изминалата година, което се случва за първи път. Това важи и за новородените, получили трети прием от ваксината срещу хепатит Б.

Бум на варицела
На фона на общия спад в имунизациите след отмяната на мерките срещу коронавируса се отбелязва ръст в редица други заболявания. Така например от началото на тази година сме регистрирали бум на варицела, като само за седмица случаите са нараснали с над 600. Общият им брой пък вече надхвърля 7800, а за същия период на изминалата година е бил едва 1500. Броят на заразените не е необичаен за периода от преди пандемията, но е най-високият регистриран у нас след появата на коронавируса. Ръст има и в случаите на бактериални и вирусни менингити и менингоенцефалити, като от първия тип са регистрирани 9, а от втория 19 случая. С над 400 повече са и случаите на гастроентерити и ентероколити. От началото на годината са регистрирани и повече болни от марсилска треска, салмонелоза и скарлатина. Значително повишени с около 200 случая повече има и при ротавирусния гастроентерит. Това съвпада с проблемите, за които личните лекари алармираха около доставката на една от двете ваксини. На този фон, държавата спира да плаща за безплатната имунизация на бебетата и закрива националната програма за имунизация.