Само в 7DniSofia.bg

София светна: Фестивал на светлините преобразява централната част на столицата

imagetools0

Фестивалът на светлините Lunar преобразява централната част на София. Първото по рода си събитие продължава от 6 до 9 май, всяка вечер от 20:30 до полунощ.

Събитието представя визуално изкуството на артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция. Още в първата вечер 13-те локации бяха посетени от хиляди зрители, съобщава БТА.

В началото на своеобразния маршрут е неокласическата фасада на „Квадрат 500“, върху която е проектирано 3D мапинг шоуто „Представи си“. То разказва на за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения. С него се отбелязва Денят на Европа.

Дванадесетте колони на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ разкриват свят, в който едни от най-красивите животински видове се срещат, за да отправят важно послание за многообразието на планетата, чрез 3D мапинг спектакъла „Дивата природа зависи от нашите навици“.

На построената през 1882 г. къща на ул. „Московска“ 17 има поредица от пет творби, създадени от българския графити артист JahOne. Те насочват погледа към значението на това да сме полезни на ближния. Темата е „Да дариш светлина“. Парковото пространство зад Националната художествена галерия „оживява“ благодарение на две светлинни инсталации. Нов и почти фантастичен облик на градината придават седем огромни, променящи своя облик цветя. Инсталацията CyberFlo е носител на посланието за позитивна промяна. В инсталацията SubAtom постоянно движещите се частици преобразуват енергия, търсят форми и разкриват нови светове. Фасадата на Народния театър събира шестима български артисти и студия, които творят в сферата на светлинните изкуства. Elektrick.me, MР Studio, Петко Танчев, Poliforma, Розалина Буркова и Studio Phormatik.

Символът на фестивала – плаващата инсталация „Лунна нощ“, е във фонтана пред театъра. До него, в градската градина, са озарените от многоцветни светлини дървета, част от инсталацията „Магическа гора“. На площад „България“ пред НДК са скулптурите Infinitum на шведския артист Филип Якобсон, създадени от дърво и светлина и символизиращи вечност и цялост.

Най-мащабната фасада е на Националния дворец на културата. На нея „грее“ символa на любовта – инсталацията Glowing Heart. Там сияят и творбите на тримата победители, избрани след участие в конкурс и претворили темите eMotions, eXplore и eFuture.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории