Само в 7DniSofia.bg

Зайкова хвърли бомба: Изправи ми се косата като прочетох какво пише в Плана за възстановяване

мика зайкова

Това, което прави правителството в момента, е пълно безобразие. Ние сме предвидили да влезем в еврозоната и да бъдем равностойни на другите членове на ЕС, но това не се прави потайно в някакви ъгълчета, както го направиха в плана за възстановяване. Това каза пред Нова телевизия икономистът Мика Зайкова.

По думите ѝ, експертите не са видели плана за възстановяване, докато не го донесла у нас „на книжка” г-жа Фон дер Лайен.

„Като прочетох какво пише, вътре ми се изправи косата”, каза Зайкова и посочи, че се притеснява същото да не се случи и с приемането на еврото.

По думите ѝ, щом това се прави тайно, значи има нещо, което е притеснително „Най-притеснителното е курса лев-евро. Ние и без това имаме една от най-големите инфлации”, посочи тя.

„Представяте ли си, когато излезем от валутния борд и минем в еврото и няма тази спирачка, която да ограничава печатането (на пари)”, попита Зайкова.

„Ние не се отказахме от руския газ, а от евтиния руски газ. Тези цени (на газа) са нищо в сравнение от това, което ни чака от 10 май”, смята тя.

„Страните от ОПЕК не искат да продават за 50 долара на барел, а искат за 110, както е днес”, посочи икономистът.

Според нея, ембаргото върху петрола няма да засегне тежко Русия, защото руският президент в отговор ограничава износа на други суровини за света.

Това, което се случи, е скандално, каза от своя страна по повод въвеждането на еврото и икономическият експерт Стоян Панчев.

„Минимум трябва да мине през парламента. В би трябвало да мине на широко обсъждане с учени, експерти и т.н.”, смята той.

„От еврозоната няма излизане. Това е промяна, която не може да се случи просто така”, подчерта той и добави, че според него дори би трябвало да има референдум за еврото.

„Има инфлация от превалутирането. Има и една инфлация, за която малко хора говорят – след преминаване от валутен борд към евро. В Естония тя е 20%, в Литва около 17%”, посочи икономистът.

„Валутният борд свива паричното предлагане. С влизането в еврозоната то се разширява и цените скачат”, обясни той.

По повод ембаргото върху петрола за Русия той посочи, че „най-вероятно ефект върху руската икономика няма да има”.