Ексклузивно: Съдът поряза жестоко Бойко Рашков за ексшефа на пловдивската полиция

бойко рашков

Бившият шеф на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев е спечелил делото срещу МВР, което той заведе заради уволнетнието си от поста. Решението е на първа инстанция на Административен съд Пазарджик от 26 април.

На вторият ден, от както Бойко Рашков встъпи в длъжност като служебен министър, започнаха рокадите в системата. Пръв изхвърча Рогачев, като Рашков лично пристигна в Пловдив за това „знамемателно“ събитие.

В жалбата, подадена от екс шефа на полицията в града под тепетата и неговият адвокат се твърди, че налагането на дисциплинарно наказание „уволнение“ е неправилно и незаконосъобразно.

Адвокатът на Рогачев твърди, че по време на делото не са се доказали дисциплинарните нарушения, в които е обвинен Йордан Рогачев. Министър Рашков чрез представителя си е поискал жалбата да бъде отхвърлена.

Историята на уволнението сочи, че със заповед на министър Рашков е наложено дисциплинарно уволнение и са отнети всички награди и почетен знак на МВР Втора степен на Рогачев. Поводът е докладна записка до министъра, според която служебните автомобили-3 на брой, са били използвани от Рогачев в качеството му на директор на ОДМВР Пловдив за лични цели. Съдът обаче констатира друго.

Разпитани са няколко свидетели, служители на дирекцията. Единият от тях е шофьорът на директора, който отскоро застъпил на въпросната служба. Той е признал, че от месец февруари до месец май 2021 г. е попълвал пътната книжка за движението на сужебния автомобил по указания на предишния шофьор Г. Б., който му обяснявал какво да пише в нея.

В служебния автомобил никога не са били превозвани други хора, пари или храни или каквото и да е до адрес, както се твърди в жалбата срещу Рогачев. Тънка подробност е, че жалбата е подадена именно от бившия шофьор на директора- Г. Б. Предполага се, че това е отмъщение заради факта, „е Г.Б. е бил пренасочен ва друга работа в системата на МВР. В показанията си пед съда Г.Б.признава, че е използал служебните автообили за лични цели без знанието на директора.

Друг свидетел заявява, че е пътувал с Рогачев за пресконференции на прокуратурите в Пловдив пред медиите, но не и по частни цели.

В крайна сметка съдът отменя заповедта на министър Бойко Рашков за дисциплинарното уволнение и прекратяването на служебното правоотношение с МВР на старши комисар Йордан Рогачев. Осъжда министъра на ВМР да заплатиш на Рогачев нап равените по делото разноски. Това означава, че ако МВР не обжалва решението, Рогачев се връща на работа на бял кон.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС в 14-дневен срок.

Пред БЛИЦ Рогачев заяви, че винаги е вярвал, че истината ще възтържествува и че е решен да е бори до край за нея.