Само в 7DniSofia.bg

Скръбна вест! Българският футбол загуби легендарен голмайстор (СНИМКА)

свещ

“Етър” понесе огромна загуба! Тази нощ в съня си е починал легендарният голмайстор на “виолетовите” Димитър Цеков, съобщава sport-vt.com.

Неотдавна на 23 февруари той навърши 75 години. Цеков е голмайстор № 1 в цялата история на „Етър“. С виолетовия екип изиграва близо двеста мача, в които вкарва общо 88 гола (61 в елита и 27 във втория ешелон), а с попаденията в други турнири цифрата им става над сто! Като се прибавят попаденията му за „Локо“ (Сф) и „Ботев“ (Вр), цифрата набъбва до изумителните 94 гола в 266 мача в елитната група. Бронзов медалист през 1968 г. с „Локо“ (Сф), четвърти през 1974 г. с „Етър“. Има 1 мач в „А“ националния отбор и 8 мача с 3 гола в „Б“ националния тим. Майстор на спорта, носител на Златната значка на БФС.

„Нюхът пред гола не е книга да я прочетеш и да я научиш. Това е чувство, което някои хора носят у себе си. Даже на мен ми забраняваха да ходя по крилата и ми казваха: ти ни трябваш отпред. Имах страхотна спортна злоба. Изпитвах страхотно удоволствие да вкарам гол“, казваше Димитър Цеков.

Мир на праха ти, Цека! Съболезнования на близките му!

Поклонението ще бъде в понеделник, 9 май, от 12:00 ч. в ритуалната зала на Гробищен парк – Велико Търново.